С общи усилия администрацията на Столична община, СОС и държавните институции трябва да намерят трайно решение за преработените отпадъци на София, каза Альоша Даков – общински съветник от БСП, заместник-председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на СОС в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

Според него депото до село Долни Богров, Район "Кремиковци“ в момента по документи е в процес на закриване и рекултивация чрез обезвреждане и оползотворяване на преработени отпадъци, а всъщност огромна част от преработените битови отпадъци, събрани на територията на Столична община ще се преработват в предприятието за производство на RDF гориво от отпадъци в завода за механично и биологично третиране на отпадъци до Гара Яна, местността "Садината". Даков каза още, че по същество преработеният отпадък се депонира, но е представена тази дейност като процес на рекултивация на старото закрито още в началото на 90-те години депо до село Долни Богров.

"Комплексното разрешително, издадено от МОСВ, не предвижда краен срок за този процес. Там е посочен капацитет на депото за приемане на преработени отпадъци. Проблемът е изключително сериозен, защото при стартирането на този проект от Столична община 2013 година започна процесът, ангажиментът, заявен от кмета Фандъкова и съответния ресорен зам.-кмет тогава по направление екология, беше до изграждане на завода за третиране на отпадъци, което се случи 2015 година, да се преустанови т.нар. "рекултивация“, и 2016 година на това непрекъснато увеличаващо обема си депо трябваше да има една зелена територия с озеленяване, с затревяване, да стане едно приветливо място. Най-близките къщи са буквално на 500-600 м от границата на депото. А всеки, който пътува по магистрала "Хемус“, може да види огромния му и увеличаващ се постоянно обем точно преди входа на Столична община. Беше внесен на заседанието в Общинския съвет в четвъртък на 13 януари доклад в последния момент от колега от групата на ГЕРБ-СДС, колегата Борис Петров. Докладът се състоеше от една-единствена точка, а именно Общинският съвет да даде съгласие за преустановяване на доставката на преработени отпадъци на депото до август 2023 година. Тоест, 2 месеца преди да изтече настоящият мандат на кмета Фандъкова и съответно на Столичния общински съвет. Проблемът е, първо, че този доклад не поражда правни последици, тъй като компетентният орган за управление на отпадъци на Столична община е кметът г-жа Фандъкова и ръководената съответно от нея администрация, и столичното предприятие за третиране на отпадъци – това е общинско предприятие, което е на пряко подчинение на кмета Фандъкова. Всъщност, с този доклад управляващите, забележете – внесоха го във вторник в 10.30 часа миналата седмица, в 11.00 часа имаше заседание на постоянната комисия по екология, в четвъртък беше приет от второто гласуване с минималния необходим брой гласове на общински съветници от управляващото мнозинство за София", разказа Альоша Даков.

Общинският съветник от БСП поясни, че групата им в СОС не е подкрепила въпросния доклад, защото е счела, че това не е ефективният и работещ начин за решаване на проблема с депото в с. Долни Богров, защото на практика то приема преработените отпадъци от завода за рециклиране на отпадъци.

"Предложихме друг подход - да се намери трайно и устойчиво решение на проблема къде да се оползотворяват преработените отпадъци. В момента количеството, което се използва за т.нар. "рекултивация“, всъщност, това е всекидневен поток от тежки самосвали, които разтоварват огромно количество преработени отпадъци. А по справката, която изискахме от администрацията, става въпрос между 100 до 120 хил. тона годишно отпадъци. Обемът му непрекъснато се увеличава, съответно става все по-трудно и скъпо да бъде извършена рекултивацията. И дори да се преустанови разтоварването на отпадъци в депото е необходимо да се извърши цялостна рекултивация с полагане на защитни екрани и биологична рекултивация със залесяване и затревяване, изграждане на съответните системи по отвеждане на водите и управление на газовете, които се генерират в тялото на депото", поясни Альоша Даков.

Той вижда решението в следните етапи: първо, да се проведат съответните процедури за оползотворяване на произведените количества преработен отпадък. Заместник-председателят на общинската комисия по екология обясни, че за да не се допуска депониране законодателството за 2022 година предвижда за всеки тон депониран отпадък да се заплаща такса в размер на 97 лева на тон, което при 100 хиляди тона отпадъци представлява много сериозна сума – 10 милиона лева би трябвало да се заплатят, ако се депонират. Когато обаче се представя тази дейност като рекултивация, се заплащат едва 4 лева на тон, тоест, на лице е неотговарящо напълно на екологичното законодателство процес на управление на отпадъците на Столична община. Альоша Даков препоръча компетентните държавни институции най-вече в лицето на МОСВ и регионалните инспекции по околна среда да се произнесат по тази тема. Като втори етап на решението той предлага изграждане на съответна мощност на Столична община за производство на топлинна електрическа енергия от произведеното от завода бонифицирано гориво от отпадъци.

"За съжаление, това е пример за едно голямо забавяне процеса по изграждане на такава мощност, предвидено е с решение на управляващото мнозинство на ГЕРБ тази инсталация да се случи на площадката на ТЕЦ "София“. Това е в непосредствена близост до гъсто населени жилищни райони, а ТЕЦ "София“ се намира съвсем близо до жилищните комплекси на Район "Надежда“. Предложението, което имахме, за съжаление, в годините не бяхме чути от управляващите, такава мощност да се изгради непосредствено до завода, където този отпадък да се преработва, произвежда се горивото от отпадъци, и там да се извърши оползотворяване. Проучихме и чисто технически беше добро решението. Рисковете пред проекта за оползотворяване на RDF са сериозни, тъй като има и съдебни процедури по обжалване на екологичната оценка, а и забавянето е много голямо, тъй като осигурените средства по Оперативна програма "Околна среда“ за 60% финансиране на тази изключително скъпа инсталация има право общината да ги получи, ако проектът се реализира до края на декември 2023 година. Времето става все по-малко, а процедурата по избор на изпълнител още не е финализирана и се обжалва класирането на кандидатите", потвърди Альоша Даков.

Запитан за възможностите София да се справи с мръсния въздух, той съобщи, че има наличен финансов ресурс да се работи много по-активно. Според него необходими са конкретни мерки, като драстично увеличаване на машинното метене на улиците, увеличаване кратността на миене на булевардите, тротоарите и улиците, защото тези дейностти имат непосредствено отношение към високите нива на фините прахови частици.

"Също така трябва да се въведе от общината и от БСП настояваме за много по-строга система за контрол върху недопускане горене на опасни материали, като стара дограма, дрехи и всякакъв тип силно замърсяващи продукти. А има и подходящата нормативна база, въпросът е за прилагане на контрола. Контролът е ключът към ефективното управление на събраните в значителен размер средства от Такса "Битови отпадъци“ от гражданите, от бизнеса. Столична община ежегодно има системно неизпълнение на разчетените дейности, забавяне на възлагането на миенето и метенето на улиците. От официалните данни по план-сметката по чистотата се вижда, че за изтеклата 2021 година, финансите, които са за машинно метене – това е дейност, която може да се контролира с GPS, са едва в размер на 3 млн. лева, а разходите за ръчно метене – това са служителите на почистващите фирми, със съответните метли, което е дейност със спорно качество и трудно може да бъде прецизно контролирана, тъй като мащабът на града е значим, огромен, за тази дейност са платени над 15 млн. лева. Тоест, съотношението е 1:5 в полза на ръчното метене. Категорично настояваме това съотношение да се промени, да се възлага навсякъде, където е възможно, да се използват машини, да се гарантира качеството", каза Альоша Даков.

Той уточни, че изключително важно е миенето на улиците, защото в София има райони, в които гражданите не са виждали почистващи машини, цистерни, миене на улици от повече от десетилетие.