Няма необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19 в Русенско, поне на този етап. Това обяви областният управител Анатоли Станев.

Ще се работи по две приоритетни линии. Едната е затягане контрола по спазването на въведените към момента мерки, а другата е даване на възможност за имунизация срещу заболяването на всеки в удобно време. Точно по тази причина се увеличава броят на "зелените коридори“ и кабинетите за ваксинация в областта, както и тяхното работно време. Провеждат се и разговори за осигуряване на дежурен кабинет за имунизации и в неделните дни в Русе. Вчера направените имунизации в областта са сравнително малко – 55, като 41 са направени в РЗИ.

В брифинга участваха още заместник областният управител Синан Хебибов и изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база е малко над 870 на 100 000, което означава, че регионът продължава да е в т.нар. тъмно червена зона. Стойността на този показател е най-висока за община Русе – 1023, следвана от Иваново и Бяла съответно с 868.76 и 753.05 на 100 000. Най-спокойна се оказва обстановката във Ветово, където индикаторът сочи 72.03. За съжаление за цялата област тенденцията за разпространение на вируса е към трайно повишаване. Натовареността на реанимационните легла за ковид-пациенти е 78.57%. Свободните интензивни легла са 11 от общо 66, но има и четири интензивни легла за лечение на деца в Университетска болница "Канев“. Само едно дете има нужда от подобни грижи, но то е с множество придружаващи неврологични заболявания. Свободните неинтензивни легла са 170. Очакванията са да се въведе и нов модел за изчисляване на това в кой етап от разпространението на заболяването попада дадена област. Най-вероятно ще се наблюдават и други фактори освен заетостта на реанимационните легла. Сред тях се предвижда да са ежедневна заболеваемост, колко от заразените стигат до болнично лечение, както и процент на отсъстващи ученици. Само за изминалата седмица броят на пациентите с Ковид-19 в Русенско е бил 486, от които само 19 са били със завършен имунизационен цикъл. Това означава, че разболелите се, които са били ваксинирани са 3.9%. Няма починали болни ваксинирани, освен една жена, която е била с редица други заболявания. Голяма част от ваксинираните не стигат и до болнично лечение. Колкото до разпространението на варианта "Омикрон“, то шест са засечени в региона. Става дума за шест жени, като основните симптоми са били хрема, отпадналост и лека температура.

Припомняме, че в областта функционират и три ковид-зони. Две от тях са в Русе – ДКЦ-2 и Медицински център "Санси“. Другата ковид-зона е в Бяла, в Медицински център – 1. За последната седмица на трите места са извършени над 100 прегледа. Важно е да се знае, че там, когато човек отиде с направление от личния лекар – прегледът, изследванията и лечението са безплатни. Когато е без направление само прегледът е безплатен.

Имунизираните деца в региона са 155, като 48 от тях са на възраст между 5 и 11 години. Общо поставените дози от ваксините в региона са общо 115 451, като с втора доза са 55 005. Бустерна доза пък имат 14 215 души. Карантинираните са общо над 3100 души, като 1930 от тях са с доказан Ковид-19. 89% от поставените под карантина ученици или 1579 души са ученици.