По време на преговорите за сигурност с представители на САЩ и НАТО руските дипломати са "загатнали“ за възможността за разполагане на ядрени ракети "по-близо до американските брегове“, ако Западът не приеме исканията на Москва за гаранции за сигурност в Европа, пише американският вестник The New York Times, която се позовава на западни дипломати, участвали в дискусиите.

Според изданието руски представители не са обявили директно подобни планове. Вестникът не уточнява как точно са изразени тези намеци, както и за кои конкретни държави и територии, разположени "по-близо до бреговете на САЩ", става дума. В статията обаче се казва, че това ще намали времето за приближаване до целта до пет минути.

Според авторите на статията е невъзможно да се каже колко сериозни са подобни планове и дали те са опит за сплашване на западните страни, за да ги принудят да приемат руските искания в преговорите. В същото време, както отбелязват журналистите, подобни намерения напомнят за карибската криза от началото на 60-те години.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за телевизионния канал RTVI каза, че Русия може да провежда "действия“ чрез ВМС, ако Вашингтон провокира Москва и продължи да оказва военен натиск върху нея. Отговаряйки на въпроса дали изобщо се обмисля възможността за разполагане на руска военна инфраструктура, например във Венецуела или Куба, той каза: "Не искам да потвърждавам нищо, но няма и да изключа нищо тук“.

***

Киев. В случай на мащабна руска агресия срещу Украйна могат да бъдат въведени мерки срещу газопровода "Северен поток-2". Съответното изявление направи германският външен министър Аналена Бербок по време на съвместен брифинг с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба в Киев, цитира думите й украинското издание “Главред“.

Бербок припомни, че процесът по сертифициране на газопровода засега е спрян.

"Ние, отчитайки този проект, имаме геополитически нюанси. Подкрепяме позицията на Вашингтон, че ако ескалацията от Руската федерация продължи, ще предприемем съответните мерки", подчерта германският външен министър.

Министърът отбеляза, че подкрепя териториалната цялост на Украйна и въпросът за суверенитета на независима държава за нея "не е въпрос за обсъждане“.

"Всяка нова агресия ще има висока цена. Ние сме готови да водим сериозен диалог с Русия, защото дипломацията е единственият подходящ начин за разтоварване на напрегнатата ситуация", каза Бербок.

В същото време тя добави, че Германия няма да говори за Украйна без Украйна и ще координира тясно всички свои стъпки с НАТО и украинската държава.

По-рано беше съобщено, че Сенатът на САЩ не подкрепи законопроекта на републиканеца Тед Круз за санкции срещу "Северен поток-2". Не беше възможно да се съберат необходимите 60 гласа за неговото одобрение по време на заседанието на Сената.

Изданието припомня, че по-рано Федералната мрежова агенция на Германия спря процеса на сертифициране на оператора на руския газопровод "Северен поток-2“. Процедурата беше поставена на пауза поради несъответствие на структурата на собствеността на проекта с германското законодателство.

***

Тирана. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди стъпките за задълбочаване на сътрудничеството с Албания, като оцени всички аспекти на двустранните връзки по време на официалното си посещение в страната в понеделник, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

При пристигането си в столицата Тирана Ердоган беше посрещнат от премиера на Албания Еди Рама с официална церемония на международното летище в Тирана.

Президентът беше придружен от делегация на високо ниво, включваща външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министъра на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум, министъра на младежта и спорта Мехмет Мухарем и министъра на туризма Нури Ерсой.

Ердоган също присъства на церемония по предаването за живеене на стотици жилища, построени от Турция в северозападния град Лач, който беше поразен от мощно земетресение през ноември 2019 г.

"Щастието на Албания е нашето щастие, нейната мъка е нашата мъка“, каза той при откриването на обекта.

Той припомни, че Турция реагира бързо след земетресението, за да отговори на нуждите на албанския народ, като мобилизира всички средства на държавата и изпрати технически екипи.

"Фактът, че Турция беше първата страна, която се втурна да помогне на региона след земетресението, е най-голямото доказателство за силната солидарност между нас."

Освен това Ердоган обеща да продължи да бъде на страната на албанците и в бъдеще.

"Увенчаваме приятелството между Турция и Албания с предаването на тези жилища, предназначени за хората, загубили домовете си по време на земетресението“, добави той.