Новият македонски премиер Димитър Ковачевски се срещна с американския посланик в Скопие Кейт Мери Бърнс, информира македонската редакция на Радио Voice of America.

Според правителството на Република Северна Македония (РСМ) посланик Бърнс е подчертала, че за Съединените щати е от особено значение бързото разрешаване на ключовите въпроси, които ще дадат възможност за продължаването на процеса на приемане на Северна Македония в ЕС.

"Да продължи икономическото сътрудничество между двете страни със специален акцент върху насърчаването на проекти и инвестиции, които ще дадат възможност за трайна и устойчива енергийна независимост на Северна Македония,“ беше подчертано в част от разговорите на първата среща между Ковачевски и Бърнс

"Посланикът поздрави Ковачевски за назначаването му за министър-председател и подчерта, че очаква с нетърпение да продължи да работи с новия правителствен екип“, се казва в изявление на Посолството на САЩ.

"В тази връзка за Съединените щати е изключително важно отблокирането на процеса на европейска интеграция за страната и провеждането на първата междуправителствена конференция с Брюксел и отварянето на първите глави в процеса на членство в ЕС“, се казва в изявление на правителството. .

Ковачевски, както се посочва в съобщението, е подчертал, че обявеното официално посещение на министър-председателя на Република България Кирил Петков и членове на неговото правителство за 18 януари е добро послание, което заявява сериозна крачка напред по отворените въпроси между двете страни и намиране на взаимноприемливи решения.

Според правителството посланик Бърнс е подчертала, че за Съединените щати отношенията между двете страни като най-близки съседи и съюзници в НАТО са изключително важни и че бързото решаване на ключови въпроси ще даде възможност за продължаване на процеса на приемане на Северна Македония в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков