"Газпром" на търга в понеделник, 17 януари, не резервира допълнителен капацитет за транзит на природен газ през територията на Украйна през месец февруари, пише “Российская газета“.

Общо на търг бяха пуснати допълнителни мощности в размер на 9,8 милиона кубически метра на ден. По-рано "Газпром“ по подобен начин не резервира допълнителни мощности, предложени от Украйна за януари, но се ограничи до задълженията по настоящия дългосрочен договор, съгласно който доставя средно около 109 милиона кубически метра на ден до края на 2024 г.

Известно е също, че руският холдинг не е запазил капацитета на газопровода "Ямал-Европа“ за февруари за транзит на газ през Полша. Това следва от тръжните данни на GSA Platform. Общо в понеделник беше предложено да се запази транзитният капацитет на полския участък в размер на 89 милиона кубически метра газ на ден, но предложението остана непоискано.

Изданието припомня, че газопроводът "Ямал-Европа“ не работи или работи в реверсен режим, пренасяйки газ от Германия за Полша от края на миналата година. Освен това "Газпром“ отговорно резервира част от капацитета за януари (19 милиона кубически метра на ден) за износ на Запад, но нямаше заявки за доставки от Европа.

В същото време, според самия "Газпром“, обемът на активния газ в съоръженията на ПГХ в Европа в средата на януари е бил с 25% по-нисък от година по-рано. Според руската компания общо 62,6% от газа, изпомпван през летния период, вече е взет от подземните хранилища в Европа. Обемът на активния газ в европейските хранилища към 15 януари е само 46,9 милиарда кубически метра, което е с един милиард кубични метра под исторически минимални стойности за тази дата, подчертават от "Газпром“. Според холдинга запасите в украинските подземни газохранилища са намалели до 12,6 милиарда кубически метра. Разликата с миналогодишните данни е 44,2% и с 2,7 милиарда кубически метра по-малко в сравнение с началната дата на натрупване през месец април 2021 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков