Германия е сериозна по отношение на европейската перспектива за всички страни в региона, Европейският съюз по отношение на Северна Македония държи на думата си, всички предпоставки за започване на преговорите за Северна Македония и Албания са изпълнени и те трябва да започнат. Германия ще продължи активно да се застъпва за това и за нас остава важно двустранните въпроси да се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС, каза министърът за Европа и климата на Федерална република Германия Анна Лирман по време на днешното си посещение в Скопие. Тя каза, че се радва, че Скопие и София работят активно за разрешаване на двустранните въпроси, довели до блокадата, съобщава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

"Северна Македония и България активно работят по решенията на блокадата, която Северна Македония получи и (страната) продължава да следва пътя на реформите и бих искал да Ви насърча да останете на този път, защото без последователна борба с корупцията никоя страна не може да се развива и затова по-важно остава продължаването на реформите и доброто управление“, каза тя.

Лирман, която е на посещение в страната преди посещението на българския премиер Кирил Петков, допълни, че се радва, че е в Скопие днес в деня на встъпването в длъжност на новото правителство и че това е знак за добро сътрудничество между двете страни. .

"Надявам се, че скоро ще успеем да направим крачка напред и да започне първата междуправителствена конференция. Важно е да бъдат решени двустранните въпроси, които съществуват между Северна Македония и България и които трябва да бъдат решени двустранно." "Аз съм оптимист за сигналите от България и по този въпрос Ви желая много успех в утрешните преговори“, каза Лирман.

Днес тя се срещна с новия министър-председател Димитър Ковачевски, който изрази задоволство, че в първия си работен ден като министър-председател се срещна с представител на правителството на страна, която е доказан приятел, искрен и твърд привърженик на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Според правителствената пресслужба на срещата с министър Ана Лирман, на която присъства и министър Боян Маричич, Ковачевски е изразил благодарност, че новото правителство на Федерална република Германия, водено от канцлера Олаф Шолц, постави разширяването на ЕС със Западните Балканите високо в коалиционната си програма и особено, че изрично подчерта необходимостта от отваряне на първите преговорни глави със Северна Македония и Албания без допълнително забавяне като следващата стъпка в разширяването на ЕС към региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков