Новият вицепремиер по европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) Боян Маричич преди посещението във вторник в Скопие на българския премиер Кирил Петков потвърди, че Македония няма да се меси в политиката на България спрямо т. нар. "македонското малцинство“, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор“.

"Първо смятам, че досега сме имали такава практика на ненамеса в която и да е съседна държава. Не е работа на Северна Македония да казва къде има малцинство в региона, а такъв е случаят с България," каза Маричич в отговор на журналистически въпрос на съвместна пресконференция с германския министър за Европа Ана Лирман, която е на посещение в Скопие.

Бившият министър на правосъдието каза, че политическите партии и сдружения могат да защитават правата на македонското малцинство в България пред Съвета на Европа, но би било непродуктивно, ако държавата го поиска, защото, както казва, такива са конституционните задължения.

По отношение на съвместния комитет от исторически комисии Маричич каза, че "досегашните усилия ще бъдат включени в следващата рамка, която ще включва няколко групи, комисии и институции".

"Предполагам, че тази комисия ще продължи да съществува, но под каква форма - ще видим,“ каза Маричич.

Превод и редакция: Юлиян Марков