В Съединените щати повече от 50 000 души са починали от Covid-19 само за един месец, на фона на бързото разпространение на щама "Омикрон“. Това сочат данни, публикувани от университета "Джонс Хопкинс“. Към понеделник страната е регистрирала 850 605 смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията. На 14 декември 2021 г. университетски анализатори съобщиха, че броят на починалите е надхвърлил 800 000, предава CNN.

Общо от януари 2020 г. почти 65,7 милиона души са се заразили с новия коронавирус в Съединените щати, според оценки на университета. През изминалата седмица са регистрирани средно над 800 хиляди нови случая на заразяване дневно. По отношение на заболеваемост и смъртност от Covid-19 Съединените щати продължават да са на първо място в света.

Както каза Вивек Мерти, главен санитарен лекар на страната, говорейки пред CNN, "следващите няколко седмици ще бъдат много трудни за нас, все още не сме достигнали поредния пик на инфекцията, причинена от щама омикрон“. Той отново призова съгражданите да не отлагат ваксинацията.

Според федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 74,9% от американците - 248,7 милиона души - са били ваксинирани с поне една доза, 62,9% са завършили пълния курс. Американски учени смятат, че за да се върне страната към нормалния живот, поне 75% от населението трябва да бъде напълно ваксинирано.

Превод и редакция: Юлиян Марков