Служители на КПКОНПИ - дирекция "Противодействие на корупцията“, започнаха проверка в Община Лом по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки, съобщиха от пресцентъра на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Проверяват се две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми "Околна среда 2014-2020“ на МОСВ и "Развитие на селските райони 2014-2020“ на Държавен фонд "Земеделие“, на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.

Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин Евтимов. Установено е, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.