Най-големият капан пред коалиционните управления са свръхочакванията. А протестите в България зададоха малко свръхочаквания и това може да се окаже известен проблем за това правителство. Това коментира Първан Симеонов, изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус".

Управляващите имат насреща си ловки противници, каквито са ГЕРБ, а и "Възраждане“, посочи той.

"Тези ловки противници постоянно ще вкарват правителството в дребни теми. Ще обсъждаме примерно цяла седмица някакъв PCR тест. Това е съвършено дребно и ненужно, но това е краткият път към как беше - Дяволът е в детайлите. Ако навлезем в детайлите само, оставаме при Дявола“.

По думите му, големят въпрос е да се покаже сериозна реформаторска линия, доколкото е възможно, защото това е коалиционно управление.

"Има още един важен фактор – това е президентът Радев, който е безспорно най-харесваната фигура в страната. Той очевидно има своите лостове в този управленски микс. В същото време, ако управленският микс започне да губи почва, ми се струва, че и президентът Радев може би ще потърси начин да се дистанцира деликатно, за да не търпи и той негативи. И това е нещото, което трябва да гледаме в следващите месеци. Консултативният съвет по национална сигурност подсказа, че линията "Радев“ невинаги е еднаква с Кирил Петков и това са нормални неща в политиката. Тях също трябва да гледаме. С две думи, за момента въпросите пред това правителство са много повече от отговорите, но винаги е така. Трябва да дадем прословутите 100 дни“, допълни социологът.

Никой в момента няма интерес България да продължава в спиралата на нестабилност. Нещо повече, никоя от формациите няма интерес да ходи на нови избори, отбеляза Първан Симеонов.

"Виждали сме такива ситуации назад във времето. Т.е. нито един от управленския микс няма интерес от бързи нови избори. А за ГЕРБ, така да се каже, хлябът още не е опечен. Тяхната цел е да излязат от изолацията и в интерес на истината, аз не съм сигурен, че те още са готови за това – че са приемливи и че са готови за едни нови избори. Така че реално погледнато, от бързи нови избори може би известна полза биха имали "Възраждане“.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в рубриката "Мнение“