Борис Джонсън ще натовари военните да овладеят потока от мигранти, пресичащи Ламанша, като част от опит да спаси премиерския си пост след скандалите около партитата на Даунинг стрийт, пише британският вестник The Times.

Изготвят се и планове за изпращане на мигранти в страни като Гана и Руанда за обработка и презаселване в ход за справяне с кризата с нелегалните пристигания с малки лодки.

Премиерът ще даде на Кралския флот "първенство“ над всички правителствени кораби в Ламанша този месец в едно от поредицата популистки съобщения, тъй като е изправен пред натиск след избухналия наскоро скандал.

Контраадмирал ще има правомощията да ръководи граничните сили, бреговата охрана, риболовната защита и митниците, които да извършват наблюдение или се опитват да пресичат незаконните преминавания на Ламанша.

Адмирал сър Антони Радакин, началник на щаба на отбраната, смята, че плановете ще гарантират, че "никой няма да достигне до Обединеното кралство при свои собствени условия“, като мигрантите ще бъдат ескортирани до брега за обработка в нови "хъбове за мигранти“.

Смята се, че министрите до голяма степен са се отказали от опитите за "отблъскване“ на съдовете с мигранти в Ламанша на фона на опасенията, че политиката е опасна и потенциално незаконна. "Не говорим за военноморски кораби, които таранят лодки с мигранти“, каза източник от правителството.

Вместо това фокусът ще бъде върху това да се гарантира, че лодките не могат да достигнат бреговете на Обединеното кралство незаконно без знанието на правителството. Прити Пател, министърът на вътрешните работи, и Лиз Тръс, министърът на външните работи, също преговарят за "аутсорсинг“ на молбите за убежище на Обединеното кралство към страни като Гана и Руанда.

Според плановете правителството ще изпрати стотици търсещи убежище в чужбина за обработка и настаняване. Министрите са готови да плащат стотици милиони лири годишно на всяка нация, която желае да приеме нейното предложение, въпреки че никой не го е направил засега. Подобен опит за "офшорно“ обработване на мигрантите в Албания се провали, след като The Times разкри дискусиите миналата година.

Правителството се надява, че участието на военните и плановете за "изнасяне“ на кандидатите за убежище в други страни ще помогнат за възпирането на хората да преминат през границата.

Някои критици са загрижени, че участието на военните в ескортирането на малки лодки до Обединеното кралство може да стимулира хората да пресичат Ламанша. Ще има и съмнения относно това колко ефективна може да бъде намесата на флота, като се има предвид, че огромното мнозинство от мигрантите вече биват заловени, преди да акостират на южния бряг на Англия.

Превод и редакция: Юлиян Марков