Усилията на Военноморските сили (ВМС) през 2022 година ще са насочени към развитието, поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили, усъвършенстване на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море. Това съобщиха от пресцентъра на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС.

Основните задачи пред ВМС ще бъдат подготовката и провеждането на 26-то национално военноморско учение с международно участие "БРИЗ 2022", както и на съвместните българо-румънско учения "POSEIDON" и "TRITON". Предстои да бъдат оценени бойните способности на декларираните формирования от ВМС за застъпване в дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО.

През настоящата година ще продължи участието на кораби и офицери от ВМС в операциите на НАТО по морска сигурност "SEA GUARDIAN" в Средиземно море и на ЕС "ATALANTA" и "EUNAVFORMED/Op IRINI", както и в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО и Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО.

Традиционно, сили и средства от ВМС ще вземат участие в редица международни учения, сред които ученията на НАТО "DYNAMIC MANTA", "DYNAMIC MOVE" и "DYNAMIC MARINER", както и в ученията на страни-членки на НАТО от Черноморския, Егейския и Средиземноморския регион, като "NUSRET", "ARIADNE", "SEA SHIELD", "SEA BREEZE", "NIRIIS", "MARE APERTO", "KURTARAN" и “TROJAN FOOTPRINT".

Успоредно с това, ще бъдат проведени и съвместни учения от типа "PASSEX" с кораби от ВМС на НАТО, посещаващи Репеублика България и при прехода им към пристанища на страни-членки на НАТО.

Участието на ВМС в международни учения и учения от типа "PASSEX" предоставя възможност за надграждане на подготовката и повишаване на взаимното доверие и сътрудничество между участващите страни.

ВМС ще продължават да поддържат способности за оказване помощ на населението и съдействие на други държавни структури при овладяване и/или преодоляване на последиците от бедствия и за участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни и спасителни операции, операции по търсене и спасяване на море, както и способности за оказване съдействие на други държавни структури по охрана на морската граница и за пресичане на незаконен трафик на хора, стоки и оръжия и противодействие на тероризма.