След двудневен дебат, в който нямаше толкова остри изказвания, както в предишни подобни случаи, парламентът в неделя вечерта избра новото македонско правителство, чийто премиер е Димитър Ковачевски и в което освен СДСМ заедно с коалицията около него и ДСИ , влезе и “Алтернатива“. За новото правителство гласуваха 62 депутати, а против 46. Въздържали се нямаше, пише скопският вестник “Независен“

Преди гласуването кандидатът за премиер Ковачевски направи кратко обръщение към депутатите, в което призова с опозицията да работят заедно по ключови въпроси на страната.

"Искрено вярвам, че опозицията ще бъде конструктивна при приемането на законите", каза Ковачевски.

Той отговори на критиките за легитимност срещу него и новото правителство: "Легитимността е безспорна. "Ще има избори, но през 2024 г.“, каза той.

Ковачевски съобщи, че решаването на важни въпроси, свързани с енергийната криза, ще започне в понеделник на първото заседание на правителството. Той обяви, че всеки министър и цялото правителство като цяло ще имат точен план за работа със срокове и показатели за наблюдение на изпълнението му.

Премиерът каза, че с нетърпение очаква срещата с българския премиер Кирил Петков във вторник, а в понеделник ще се срещне с германския министър за Европа Анна Лирман, която ще дойде в Скопие.

"Идва ново време. Идва по-добро време“, заключи премиерът Димитър Ковачевски.

В новото правителство министър на отбраната ще бъде Славянка Петровска, министър на външните работи Буяр Османи, министър на правосъдието Никола Тупанчевски, министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, а вицепремиер по европейските въпроси става Боян Маричич.

Превод и редакция: Юлиян Марков