Хандбалният шампион на България "Шумен 61“ оглави класирането в мъжкия хандбален елит на старта на пролетния полусезон, съобщиха от пресцентъра на клуба. Шуменци са на върха в таблицата, след като вчера им бе присъден служебен резултат 10:0 срещу "Локомотив“ (Мездра). През първия полусезон шампионите сломиха "Локо“ като домакини с 40:27.

Подопечните на треньора Чавдар Чернев са лидери в подреждането с актив от 14 т. (7 победи, 2 загуби, голова разлика 263:197), сочи справка в сайта на федерацията. Шуменци свалиха от върха "Спартак“, но варненци имат мач по-малко.

"Съдийският делегат на мача ни с "Локомотив“ (Мездра) реши срещата да не се играе, тъй като в залата нямаше нужните 14 градуса. Така на практика реално ние ще се включим в пролетния дял от първенството едва на 29 януари, когато приемаме "Осъм“ (Ловеч), тъй като по програма в 11-ия кръг отборът ни почива. Идната седмица предстоят и мачовете на националния отбор“, разясни старши треньорът на "Шумен 61“ Чавдар Чернев.

В понеделник Чернев, който е и селекционер на представителния ни тим, събира трикольорите отново, след като по-рано двубоите им от баражите за квалификациите на европейското по хандбал бяха отложени заради карантинирани играчи.

"В понеделник се събираме отново, ще се правят тестове – надявам се всички състезатели да бъдат отрицателни и отново да стартираме нормално тренировки. За съжаление имаме много кратко време – едва 3 дни. На 22 и 23 януари ще играем с Латвия на тяхна територия. Ние си преотстъпихме домакинството и затова играем и двете срещи там. Предстоящите мачове са баражи за класиране за квалификации на европейско първенство през 2024 г. в Германия“, уточни Чернев.

Той добави, че е успял да добие представа за съперника, като е гледал техен мач преди броени дни. "Играха световна квалификация с Италия. За моя голяма изненада изгубиха домакинството си с 10 гола разлика. Латвия са на лагер от началото на декември. Играха и прибалтийски турнир с Естония и Литва. В момента продължават да се готвят. Ще влязат много подготвени. За съжаление в нашия лагер нещата не стоят така – отиваме там след двуседмична карантина, разполагаме само с три дни за тренировки. Предимствата са на страната на Латвия“, каза наставникът на "А“ отбора ни по хандбал.

Той изрази съжаление, че клубният му тим "Шумен 61“ също не е успял да направи пълноценна подготовка за втория дял от шампионата. "Разболя се Вилиян Негованов. Предпазливи сме, дистанцираме се максимално“, обобщи Чернев.