Бившият президент Доналд Тръмп стартира първия си митинг за междинните избори в Аризона - щат, който трябва да се наблюдава през 2022 г. - все още фокусиран върху президентската надпревара, която той загуби, и политиците, които подкрепиха или осуетиха усилията му за отмяна на изборните резултати, пише американският вестник Politico.

Събитието в събота вечер беше организирано като опровержение на яростните атаки на президента Джо Байдън за ролята на бившия президент в атаката срещу Капитолия на 6 януари. Републиканците отложиха своя отговор, когато Тръмп отмени планираното си обръщение на 6 януари в Мар-а-Лаго, но бившият президент даде остър отговор на демократите в силно червения (републикански) окръг Пинал.

Тръмп, говорейки на подиум, украсен с "Спасете Америка“, започна речта си с твърдение за "доказателство“, че изборите през 2020 г. са "фалшифицирани“. Същевременно той обеща, че републиканците ще поемат Камарата на представителите и Сената през 2022 г., а губернаторите ще се състезават в цялата страна.

"Фалшивите новини и налудничавите медии… те отказаха да говорят за това“, каза Тръмп за своите предизборни твърдения. "Казват "е, това е необосновано и голямата лъжа.“ Голямата лъжа. Голямата лъжа е много глупости. Ето какво е."

"Ако избори се проведат днес, щяхме да ги поразим толкова силно по всякакъв начин, точно както го направихме на 3 ноември. Ние ги победихме. Ако имахме честна преса, изборите щяха да бъдат много по-различни“, каза Тръмп, коментирайки изборите, които загуби с над 7 милиона гласа.

Дестинацията на първия митинг на Тръмп във Флорънс, Аризона, не беше случайна. Щатът е "кота нула“ в усилията на движението "Спрете кражбата“ да намери доказателства, че изборите през 2020 г. са откраднати от демократите.

Митингът на Тръмп беше познато представяне, тъй като бившият президент атакуваше всичко - от кризата на южната граница до медиите. Той отскочи от инфлацията до проблеми с веригата за доставки до високи нива на престъпност и отдели няколко минути, за да критикува поведението на Байдън с противници като Владимир Путин и Ким Чен-ун. След това той атакува оттеглянето на администрацията на Байдън от Афганистан и бившия губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо.

Тръмп прекара най-малко 10 минути в криволичещата си реч, посветена на Covid-19 и задължителната ваксинация. В един момент той каза, че Байдън е направил главния медицински съветник и честа консервативна мишена Антъни Фаучи в "крал“, на което тълпата отговори със скандиране "Заключете го“.

"Принуждаване на невинни деца да растат с маски... затваряне на хората в домовете им... те просто действат грубо из цялата страна“, каза Тръмп. "Казвам: Стига толкова и няма да търпим повече.“

Превод и редакция: Юлиян Марков