От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център, където се полагат специализирани грижи и възстановяване на ранени и бедстващи диви животни с последващо освобождаване на оздравели индивиди в техните естествени местообитания. През 2021 година там са били приети 82 броя животни от класове птици, бозайници и влечуги. Това съобщи Иванка Стоянова, директор на зоопарка със Спасителен център във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна . Към настоящия момент в природата са освободени 31 животни. Някои от най-интересните представители, пуснати на свобода, са обикновен осояд и малък креслив орел - пуснати в района на природен парк "Златни пясъци"; шипоопашати и шипобедрени костенурки – освободени в подходящите за видовете местообитания около Варна, след консултации с Фондация "Геа Челония"; 8 патета червен ангъч и 1 бял ангъч, пристигнали като осиротели патенца, а три месеца по-късно освободени с помощта на природозащитен център Пода, Бургас, като са имали възможност да се причислят към ятата от вида си по време на миграционния път.

На свобода са и няколко черни бързолета и градски лястовици, за които са полагани денонощни грижи по изхранването им, след като са паднали от гнездата си. Домашна кукумявка и черношипа ветрушка, бели щъркели и малък кафяв прилеп, също са освободени.

За втора поредна година Спасителният център към Зоопарка спечели финансиране от ПУДООС на стойност 19 113,12 лв. Средствата са изразходвани за ремонтиране на сградата - за смяна на дограма, мазилки, хидроизолация на водни басейни, обясни още Иванка Стоянова.