Българският премиер Кирил Петков, който пристига в Скопие във вторник за срещи с новото македонско правителство, заяви, че не носи анекс към Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а идва с градивен тон и готовност за ново начало , която ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни ангажименти и фокусирано върху конкретните важни въпроси, които засягат ежедневието на гражданите на двете страни. Той каза това в интервю за Македонската информационна агенция МИА.

Петков, който ще стане първият чуждестранен държавник, посещаващ Северна Македония след избора на новото правителство, в интервюто говори за това дали ще донесе със себе си анекс към споразумението - нещо, за което се спекулираше през изминалия период.

"Не, не. Идвам с градивен тон и готовност да започнем съвместна работа. Нямам готов документ или нещо подобно, защото всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем реална мотивация, че трябва да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и първо да започнем с нещо, за да има за какво да пишем в следващия документ. В противен случай опасността е да напишем документ и после какво от това. Тук задачата е да направим програма, да направим работните групи, да започнем диалог, да имаме чувство за взаимно доверие и да има добри намерения от двете страни и да си поставим цели, които искаме да постигнем в най-кратки срокове, подчертава Петков за МИА.

Българският министър-председател, който оцени като много конструктивен телефонния разговор, който проведе с номинирания за министър-председател Димитър Ковечевски, и изрази увереност, че двамата като хора от икономическата и бизнес сфера имат еднаква енергия да движат нещата напред, изрази надежда, че по време на визитата ще се споразумеят за създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Сътрудничеството и добросъседството, казва Петков, трябва да укрепват групите по интереси в дадена сфера, а не политиците. Целта на посещението, добави той, е да се направи програма за заседанията на тези работни групи, които да се срещат веднъж месечно, с което да се постигне напредък по всички въпроси.

"Трябва непрекъснато да общуваме, да напредваме. Моите надежди са, че в следващите месеци ще се опитам да се договоря по време на нашето посещение, когато дойда ще направим тези пет работни групи – за икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Не искам само политици да идват и да говорят, когато говоря за икономика, искам да видя всички наши компании, които искат и имат интерес към Република Северна Македония, всички фирми от Вашата страна, които имат интерес към България. На тази среща не са нужни политици, на тази среща са нужни хора, които искат да работят, да правят бизнес заедно, допълва Петков, който отбелязва, че лично той като министър-председател не може да разбере как все още няма директен полет между Скопие и София.

Петков говори и за заседанието на българския Съвет за национална сигурност, което бе свикано специално по темата за Северна Македония и че се създава впечатлението, че съседната страна за България е най-големият проблем за сигурността по време на пандемия, енергийна криза, влошаване на руско-украинския отношения. В интервюто за МИА той говори и за сроковете, предварително определения шестмесечен срок за разрешаване на спора, а сега след Консултативния съвет за сигурност относно позицията, изразена от българския президент Румен Радев, че сроковете не са необходими, но са необходими реални резултати.

"Всъщност можем за времето, за което ще си свършим работата. Искам да кажа това. Така че сега, ако кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са проблемите, как ще ги решим. Срокът зависи само от готовността на всяка от страните да си подадат ръка и да довършат работата заедно,“ казва Петков.

В интервю за МИА българският премиер подчерта, че има лесни неща, но има и по-трудни и чувствителни, които трябва да се решават.

"Смятам, че един приятелски, конструктивен подход трябва да може да решава както лесни, така и трудни теми. Но защото най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които правим заедно, каза Петков, който допълни, че с конструктивен диалог всички тези въпроси са разрешими.

В интервю за МИА Петков говори и за разрушителните сили както в Северна Македония, така и в България, които са склонни да отстъпват и работят срещу добросъседството, борбата с корупцията в страната му, но и в по-широк контекст в Балканския регион.

"Трябва да изчистим всички, които печелят на гърба на нашите народи. Защото има малка група хора, които правят пари чрез корупция за сметка на всички останали. "Мисля, че те са част от деструктивните елементи, които са свързани и които поставят въпроса дали добросъседството между двете страни е добро или не“, каза Петков.

Българският премиер споменава и очакванията на страната му да се присъедини към еврозоната, натиска върху България за разрешаване на спора, ситуацията на Балканите.

Превод и редакция: Юлиян Марков