Двете евакуирани семейства заради свлачището във Ветово вече се върнаха в домовете си. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе . Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов посети района на инцидента и провери дали всички мероприятия съгласно изискванията и разписаните дейности за взаимодействие с институциите са спазени. На място той разговаря с кмета на населеното място д-р Мехмед Мехмед и неговия заместник Димитър Денев.

Оказва се, че на този етап всички дейности се извършват по график и няма закъснения. Няма опасност за живота и здравето на хората. Завършено е и първоначалното геоложко проучване, като аварийните укрепителни дейности са в ход. Макар и с временен характер, те ще гарантират, че няма да се стигне до допълнителни пропадания, които биха довели до нови свлачищни процеси. Вече има изградена подпорна стена, разчистени са и всички земни маси.

След като наново бъдат положени ВиК тръбите ще се направи и насип с чакъл. Работи се и по изграждането на предпазен бордюр, който да попречи на водите от улицата и тези от водосточните тръби от покривите да влязат в зоната на свлачището. Идеята е те да се отведат по безопасен начин до основата на откоса. Същевременно прекъснатият водопровод в горния участък от улица "Драва“ вече е прекаран надземно с полиетиленови тръби и водоподаването към имотите в възстановено.

В резултат обаче от свличането на земните маси е образувана каверна под бетонната настилка на уличното платно. Нарушеният участък е около 15 – 20 метра, като от двете му страни и над свлачищното засичане са образувани пукнатини, оформящи потенциални зони за допълнително свличане и разширяване на деформацията. Продължава и работата по запълването на всички отворени пукнатини по уличното платно с битумна паста или с други подходящи строителни разтвори.

Причината за свлачището е категорично е постепенни, но продължителни течове на преминаващата битова канализация в горния участък от улицата. Това е довело до неравномерни слягания и пропадания в земната основа и разместване на тръбите, което е довело до аварията.

Тепърва предстоят същинските дейности по решаване на проблема. Областният управител Анатоли Станев също е запознат със ситуацията и най-вероятно още през следващата седмица ще бъде изготвено писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Справка в "Геозащита“ сочи, че свлачищата на територията на областта са 30, като за община Ветово това е първото регистрирано свлачище.