Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич гласуваха в неделя на референдум за изменение на конституцията на страната, свързано с правосъдието, предава TACC

Референдумът за промяна на Конституцията на Сърбия в областта на правосъдието започна в неделя. Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време).

Промените, внесени на референдума, се отнасят до правосъдието, а именно избора на съдии и прокурори. Ако гражданите подкрепят промените в конституцията, тогава съдиите вече няма да се избират в Народното събрание (парламента), това ще се прави от Висшия съдебен съвет, състоящ се от 11 души - шестима съдии, избрани от колегията на съдиите в страната, четирима юристи, избрани от парламента, и председателя на Върховния съд.

Министърът на правосъдието, председателят на Върховния касационен съд, председателят на парламентарната комисия по правосъдие вече няма да могат да участват в избора на съдии. Тригодишният изпитателен срок за съдиите се отменя.

Прокурорите, ако се приеме поправката, също ще се избират не от парламента по предложение на правителството, а от Висшия прокурорски съвет. Той ще се състои от 11 души - петима прокурори, четирима членове, избрани в парламента с квалифицирано мнозинство (2/3 от всички гласове), както и министъра на правосъдието и главния прокурор. Освен това се премахва длъжността заместник-прокурор.

Референдумът се провежда във връзка с исканията на ЕС Белград да реформира правосъдието. В замяна Брюксел обещава "най-добрите оценки за напредъка на Сърбия в процеса на европейска интеграция".

Референдумът е по нов закон, който премахва задължителния праг от 50% избирателна активност. Според документа сега ще е необходимо обикновено мнозинство от гласовете, за да се приеме инициативата на референдум. Ако гражданите гласуват против промените в конституцията, тогава нов референдум по този въпрос може да се проведе най-рано след четири години.

Превод и редакция: Юлиян Марков