Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на предполагаема руска инвазия в Украйна. Това заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд в интервю, публикувано в събота за британския вестник Financial Times.

"Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария. <...> Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да нанесем остра болка, ако Русия предприеме някаква [агресивна] стъпка“, каза дипломатът.

Нуланд подчерта, че санкциите срещу Руската федерация от страна на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга. "Понякога нещо е по-трудно за нас, отколкото за Европа, а понякога е обратното“, каза тя. В същото време заместник-държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници относно възможен отговор на действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха тази седмица, Нуланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала. "В момента само слушаме [страховете] един на друг“, каза тя. "Ние не сме започнали от типа преговори, които би трябвало да [започнем], за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако те (РФ) искат тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ни трябва повече време“.

В същото време, както добави Нуланд, Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. "Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация“, каза дипломатът. "Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори и [ще проведем дискусии] по редица въпроси, но изборът е на [президента на РФ Владимир] Путин“. Нуланд също така подчерта, че преговорите "трябва да се водят на основата на реципрочност“. "Те имат искания, но и ние имаме притеснения“, заключи тя.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия договор. На 10 януари в Женева се проведоха консултации по тези въпроси, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Превод и редакция: Иван Христов