Политиците винаги ще се опитват и са се опитвали в историята да въздействат на съдебната власт, но въпросът е в интегритета на магистратите. Това каза докторът по конституционно право Борислав Цеков в интервю за Радио "Фокус“, като подчерта добрата новина за консенсусното издигане на новия председател на ВКС Галина Захарова, което според него е добър сигнал от ВСС.

Борислав Цеков коментира концентрацията на толкова събития в последните дни у третата власт.

"Очевидно новата управляваща партийна коалиция се опитва да реализира част от своите приоритети, които беше заявила. Те са свързани именно с кадруването в съдебната власт. Най-вероятно всички проблеми, които ескалират в последните седмици, в последния месец – икономически, социални, здравни и т.н., ги карат да търсят теми, по които могат да покажат някакъв резултат. Но засега мисля, че и по този въпрос за съдебната власт те остават по-скоро на ниво голи декларации, отколкото някаква искрена, съдържателна, обмислена и в крайна сметка осъществена промяна", каза още директорът на Центъра за Нова Европа.

Борислав Цеков, който е доктор по конституционно право припомни големият императив при създаването Конституцията 1990-1991 г., а именно как да се скъса с порочните, репресивни практики на тоталитарния режим, когато "партията-държава“ се е намесвала пряко в правораздавателната дейност.

"Затова самата Конституция съдържа такива високи критерии и прегради за такава намеса. Това са тези дълги мандати на тримата големи, както и ВСС като професионален орган вън от системата на изпълнителната и законодателната власт. Това са достатъчни гаранции. Остава човешкият фактор - интегритетът на магистратите. А политиците винаги ще се опитват и са се опитвали в историята да въздействат на съдебната власт. Така че институционални, конституционни гаранции има и то от най-висш характер. Целият въпрос остава в човешкия фактор“, дебело подчерта Борислав Цеков.

Цоня Събчева