Русия разполага с достатъчно ресурси за увеличаване на доставките на газ за Европа, но тяхното развитие отнема време и инвестиции, така че са необходими прозрачна ситуация с продажбите и дългосрочни договори. Това каза вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак в ефира на телевизия "Россия-1", цитиран от TACC.

"Можем да доставяме, имаме огромни ресурси. Но всяко производство е инвестиционен проект, който отнема време, за да се изплати проектът, да привлече инвестиции. Следователно трябва да има ясна маркетингова политика. Затова ние винаги сме се застъпвали за дългосрочните договори на първо място, които създаваха система за енергийна сигурност на потребителите, които използват такива енергийни носители“, каза Новак.

Той отбеляза, че Русия е изпълнила всичките си дългосрочни договори за доставки миналата година. "Освен това доставихме много повече за Германия, за Турция, за други държави, които избраха своите обеми“, каза Новак. Според него причината за енергийната криза е "недалновидна политика на Европейския съюз и Европейската комисия, които през последните няколко години просто целенасочено отказват дългосрочни договори, за да намалят зависимостта от Русия и преминаха от дългосрочни договори на спот-доставки."

"Неправилното планиране, краткосрочната енергийна политика е главоболие за европейските политици, което те се опитват да прехвърлят на другите“, заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков