САЩ не изключват възможността за обучение на украински бойци на територията на Полша, Румъния и Словакия в случай на ескалация на напрежението, пише The New York Times, позовавайки се на неназовани представители на американската администрация.

Според тях, в случай на предполагаема руска инвазия в Украйна, САЩ ще се "стремят да окажат помощ“ на Киев. Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да предприеме действия в тази посока в открит порядък, докато Централното разузнавателно управление (ЦРУ) ще действа тайно.

Според източници на вестника Съединените щати "почти сигурно ще доставят на (Украйна) оръжие". Възможно е също Вашингтон и НАТО да осигурят доставки на медицинско оборудване и специалисти и също така да бъдат готови да предоставят убежище. В същото време, според източници на изданието, като част от подкрепата на Киев, САЩ могат да организират обучението на "украински бунтовници" в страни от източния фланг на НАТО - в Полша, Румъния и Словакия.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви по-рано, че Вашингтон възнамерява да укрепи във военно отношение страните от източния фланг на НАТО в случай на руска инвазия в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също не изключи увеличаване на броя на войските на НАТО по източната му граница.

Превод и редакция: Юлиян Марков