Мирът и стабилността са от ключово значение за целия регион и всички политически сили в Република Сръбска трябва да участват в работата на съвместните институции в Босна и Херцеговина и да защитават най-добре интересите на сръбския народ, заключиха сръбският президент Александър Вучич и сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, пише белградската "Политика“.

Додик посочи, че срещу Република Сръбска и сръбския народ в БиХ се води безпрецедентна политическа и медийна кампания и като пример за това посочи честването на Деня на Република Сръбска и най-бруталните обиди, последвали от Сараево.

Лидерът на босненските подчерта също, че е почти невъзможно сръбският народ да се бори за справедливост и последователно прилагане на Дейтънското споразумение поради едностранния и пристрастен подход, преди всичко на Съединените щати.

Вучич оцени, че американските санкции срещу Милорад Додик и други официални лица на Република Сръбска са ужасен прецедент и че могат да доведат само до катастрофални последици за развитието на отношенията между трите нации и двата ентитета в БиХ и извън нея, в целия регион.

"Санкциите винаги са носили само проблем и никога решение“, добави държавният глава на западната ни съседка.

Имайки предвид тежестта на позицията на целия сръбски народ и особено неуместния и несправедлив натиск срещу Република Сръбска и нейното ръководство, президентът Вучич поиска от президента Додик и всички политически сили в Република Сръбска да участват в работата на съвместните институции в БиХ, където да защитават интересите на сръбския народ. Той също така посочи, че всяко решение е на ръководството на РС, но също така моли президента Додик и всички политически представители в РС да обмислят предложението му.

"Молбата ми към президента Додик и всички политически фактори в РС не е искане да се съгласят с каквото и да било или да гласуват за каквото и да било, напротив, молбата ми е масата, на която трябва да седят представителите на РС, да не е празна и да се борят по възможно най-добрия начин“ за интересите на ентиета и сръбския народ“, подчерта Вучич, който е готов да обясни предложението си на всички институции и политически представители в Баня Лука.

Вучич и Додик също са обсъдили и подготвяната значителна финансова подкрепа от Сърбия за босненската Република Сръбска.

Превод и редакция: Иван Христов