Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен призова премиера на Косово Албин Курти да задълбочи сътрудничеството за укрепване на върховенството на закона, защита на правата на малцинствата и постигане на споразумение със Сърбия, което се фокусира върху взаимното признаване, пише прищинското издание Koha Ditore.

Правителството на Косово публикува в четвъртък вечерта писмо от Блинкен до Курти, в което той заявява, наред с други неща, че "отношенията между Съединените щати и Косово се коренят в общи демократични ценности и ангажимент за суверенно и независимо Косово“.

В текста на писмото той набляга на предоставянето на убежище на афганистански граждани, бягащи от Афганистан, и разполагането на членове на Косовските сили за сигурност към американската армия в Кувейт, като отбелязва, че това подчертава нарастващите възможности на Косово да допринесе за глобалната сигурност.

"Като приятел и партньор на Косово, Съединените щати с нетърпение очакват да работят с вас за пълното прилагане на програмата на президента Джо Байдън за нашите отношения, включително укрепване на върховенството на закона, защита на правата на малцинствата, насърчаване на икономическия растеж и постигане на дългоотлаганото споразумение между Косово и Сърбия, което се фокусира върху взаимното признаване“, се казва в писмото.

Освен това секретарят Блинкен подчерта, че неразрешеният характер на отношенията между Косово и Сърбия "остава основна пречка за пълноправно членство и интеграция в европейските и евроатлантически институции, което е обща цел на Съединените щати и Косово“.

Съединените щати, каза той, вярват, че преговорите с посредничеството на ЕС остават най-добрият форум за преговори за нормализиране между Белград и Прищина и че САЩ координират тясно с партньорите си от ЕС.

"Съединените щати разчитат на вашето лично лидерство за възстановяване на инерцията на процеса на диалог, като поддържат предишните ангажименти към вашата страна, след което насърчават прозрачността, избягват действия или реторика, които биха могли да увеличат напрежението, и "се включват в преговорите с необходимата концентрация, креативност и спешност“, се казва в писмото.

Koha Ditore отразява писмото на Блинкен под заглавие "САЩ искат компромиси от Косово и финализиране на диалога с признаване от Сърбия“.

Indeksonline подчертава, че Блинкен очаква Курти да се съсредоточи върху споразумение за електроенергия в северната част на Косово и да постигне общи цели по въпроса за изчезналите лица.

В отговор на писмото на Блинкен , косовският премиер Албин Курти заяви, че няма търпение да започне съвместната работа със САЩ.

"Косово е благодарно на Съединените щати за техния ангажимент да нормализират отношенията между Косово и Сърбия чрез правно обвързващо споразумение с крайната цел взаимно признаване. Приветствам писмото на секретаря Блинкен и неговата подкрепа за нашите приоритети в областта на заетостта и правосъдието. Косово е благодарно на Съединените щати за техния ангажимент за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия чрез правно обвързващо споразумение с крайната цел взаимно признаване. Очаквам с нетърпение да работим заедно“, написа Курти в публикация в "Туитър“.



Превод и редакция: Иван Христов