Украйна няма да може да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Това мнение изразиха в четвъртък колумнисти на The New York Times.

Според тях влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс е възпрепятствано от няколко причини, една от които е несигурността на европейските членове на НАТО по отношение на влизането на страната в Алианса, което предвид необходимостта от консенсус за приемане на нов член, прави влизането на Украйна нереалистично.

Освен това авторите на статията посочват, че въпреки многобройните изявления на американската администрация относно включването на Украйна в НАТО, нейният ръководител Джо Байдън винаги е бил предпазлив в подобни изявления, а от края на 2000-те той е станал по-малко ревностен в позицията си относно разширяването на съюза на изток.

Освен това САЩ и други членове не са доволни от напредъка на Киев в борбата с корупцията. Според Transparency International страната се нарежда на 117 от 180 по този показател.

В заключение експертите отбелязват, че Русия има значителен икономически лост по отношение на Европа, по-специално доставките на газ, така че много от европейските страни ще предпочетат да не развалят отношенията си с Москва. "Като се има предвид всичко това, Украйна почти сигурно няма да изпълни третия основен критерий за влизане в НАТО: одобрение от всичките 30 членки“, заключават авторите на статията.

Северноатлантическият алианс на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. прие политическо изявление, че "Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО“, но отказа да предостави на двете страни план за действие за подготовка за членство, което е първата стъпка в правната процедура за присъединяване на страната към организацията. През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, които закрепват стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО. Украйна също получи статут на партньор на НАТО с разширени възможности.

Превод и редакция: Иван Христов