Северният китайски пристанищен град Тиендзин отчете увеличение на инфекциите с COVID-19 в четвъртък, което го принуди да увеличи усилията за овладяване на огнището на силно предаващия се вариант "Омикрон“, предава Reuters.

"Омикрон“ донесе нови предизвикателства за китайската стратегия за бързо елиминиране на огнищата преди Зимните олимпийски игри, които трябва да започнат на 4 февруари и на фона на предстоящия натоварен сезон за пътувания около Лунната Нова година този месец.

Китайското звено на "Фолксваген“ заяви, че е затворило завод за превозни средства, работещ съвместно с FAW Group в Тиендзин, както и фабрика за компоненти от понеделник поради епидемията.

Тиендзин, разположен на около 100 км от столицата Пекин, съобщи за 41 инфекции, предавани в домашни условия с потвърдени симптоми в сряда, спрямо 33 ден по-рано, показват данните на Националната здравна комисия.

Далиан - в североизточната част на Китай, също съобщи, че човек, пристигащ от Тиендзин, е дал положителен тест за "Омикрон“, казаха градските власти. В него се казва, че ситуацията с вируса е "до голяма степен контролирана“.

Анян в централната провинция Хенан съобщи за 43 локални симптоматични случая в сряда, след две инфекции с "Омикрон“ в понеделник, като проследяването на огнището стига до студент от Тиендзин.

Броят на случаите в Тиендзин и Анян е малък в сравнение с огнища в много други страни, въпреки че броят на местните инфекции с "Омикрон“ не е ясен. Въпреки това служителите наложиха ограничения на движението в градовете и извън тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков