Исканията на САЩ Русия да върне войските си в казармите, разположени на собствена територия, са неприемливи, каза руският външен министър Сергей Лавров по руската обществена телевизия, цитиран от РИА Новости.

По-рано Държавният департамент на САЩ призова Русия да върне в казармите стоте хиляди военнослужещи, за които се твърди, че са съсредоточени на границата с Украйна.

"Не мисля, че има нужда да се обяснява абсолютната неприемливост на подобни искания. И, разбира се, дори няма да ги обсъждаме", каза Лавров в ефира на програмата "Голяма игра“ по "Първи канал“.

Русия многократно отрича обвиненията в "агресивни действия" от страна на Запада и Украйна, заявявайки, че не заплашва никого и не възнамерява да атакува никого, а изявленията за "руска агресия" се използват като извинение за разполагане на повече военна техника на НАТО в близост до руските граници. Руското външно министерство по-рано отбеляза, че изявленията на Запада за "руската агресия" и възможността да помогне на Киев да се защити от нея са едновременно нелепи и опасни, коментира РИА Новости.

В същото време Киев и западните държави наскоро изразиха загриженост относно предполагаемото засилване на "агресивните действия“ от страна на Русия близо до границите на Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Русия придвижва войски на нейна територия и по своя преценка. Според него това не заплашва никого и не трябва да тревожи никого

Превод и редакция: Юлиян Марков