Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар призова регионалните лидери да се съсредоточат върху мултиетническото помирение. Той каза още, че "Отворени Балкани" е положителна инициатива, но трябва да включва всички страни, защото на практика няма да работи без всички страни в региона. Той заяви това в интервю за албанската служба на радио Voice of Amarica , като призова лидерите в региона да се помирят.

" Бих казал, че трябва да се съсредоточат върху мултиетническото помирение, регионалната икономическа интеграция, европейските стандарти и създаването на възможности в рамките на Западните Балкани, които ще бъдат от полза за всички хора. Всъщност мисля, че албанското правителство започна това с инициативата "Отворени Балкани“, която считаме за положително развитие в региона, така че виждам светло бъдеще в тази част на света. "Искаме да бъдем част от този процес и знам, че Европейският съюз има същата позиция“, каза Ескобар.

Той каза още, че не е възможно "Отворени Балкани“ да бъдат ефективна инициатива без участието на всички страни от региона.

"И това са условията, при което подкрепяме (тази инициатива): първо, да отговаря на берлинските стандарти, определени от Европейския съюз. И второ, да бъде отворена за всички държави, защото на практика няма да работи без всички държави. Тръбопроводите и магистралите не могат да бъдат прекъсвани. Не можете да имате зона за свободна търговия, ако трябва да спрете на половината път и да чакате пет часа в камион. Защото в крайна сметка една зона за свободна търговия означава, че е необходимо да има институции, които могат ефективно да управляват стоки и пари. И така, има две условия: отвореност към всички и спазване на подходящи стандарти и институции. Това са условията за нашата подкрепа за този проект, заключи Ескобар.

Той каза, че годината започва с обновена енергия и нов акцент върху функционирането на диалога Белград-Прищина.

"Скоро ще пътувам до региона, заедно с Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина, за да подчертая подкрепата си за диалога и да покажем нашата ангажираност към функционирането на диалога. Това е диалог, воден от Европейския съюз, но ние силно го подкрепяме. И се надявам да постигнем напредък. Но трябва да кажа, че в това отношение въпросът за Сърбия и Косово касае не само Съединените щати и Европа, но и нашите колеги в региона. В това отношение бих казал, че Албания е много полезна, каза Ескобар, като подчерта, че Тирана разговаря и с двете страни и подкрепя Съединените щати в усилията им за установяване на стабилни отношения между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков