Съединените щати искат да "изпуснат парата" от инициативата разговори за сигурност на Москва, но в същото време се стремят да доближат военната инфраструктура на НАТО до руските граници, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в интервю за руския телевизионен канал RTVI.

"Американците искат да започнат диалог с нас по някои фрагменти от ситуацията със сигурността и по този начин, грубо казано, да изпуснат парата от руската позиция, да облекчат натиска, да облекчат напрежението. А при това прикривайки се зад този диалог да продължат същия този процеса на геополитическо, военно развитие на все повече и повече територии, приближавайки се<...> към Москва“, отбеляза дипломатът.

Той предупреди западните страни и Украйна да не се опитват да разрешат конфликта в Донбас с военни средства. В същото време Рябков подчерта, че Русия постоянно е под военен натиск.

"Сега Русия е основният враг на НАТО само защото се стреми твърдо и последователно да защитава собствените си интереси“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков