Очаква се Сенатът на Конгреса на САЩ да гласува на 13 януари законопроекта за санкциите на Северен поток 2, предложен от републиканеца Тед Круз (от Тексас). Това сочи съобщението за работното време на горната камара на американския Конгрес, цитирано от TACC.

Законопроектът на Круз в Сената изисква 60 гласа, за да бъде приет. За да накарат горната камара да приеме инициативата, републиканците трябва да привлекат подкрепата на поне 10 демократи. Американският вестник Politico по-рано писа, че Сенатът най-вероятно няма да одобри инициативата. Според вестника демократите, които преди това се обявиха в подкрепа на новите ограничения на газопровода, "са сигнализирали за промяна в позицията си". По-специално, в понеделник, заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд и старшият съветник по енергийната сигурност на Държавния департамент на САЩ Еймъс Хокстин се срещнаха със сенаторите-демократи, за да ги убедят да не подкрепят документа.

Републиканският законопроект задължава администрацията на Вашингтон да наложи санкции на газопровода в рамките на 15 дни след неговото одобрение. Ограниченията, според законопроекта, ще бъдат въведени по отношение на организациите, отговарящи за проектирането, изграждането и експлоатацията на газопровода, както и по отношение на редица техни служители. Санкциите включват забрана за влизане в Съединените щати, както и замразяване на активи в Съединените щати и забрана на американски граждани или компании да правят бизнес с лица от черния списък.

В сряда група демократи, водена от Робърт Менендес, внесе в Сената на Конгреса на САЩ своя законопроект за ограничения спрямо Русия в случай на ескалация на напрежението около Украйна. Той включва, наред с други неща, налагането на санкции срещу руския президент Владимир Путин, министър-председателя, министрите на външните работи и на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство. Освен това ограничителните мерки могат да засегнат газопровода "Северен поток 2“.

Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, изрази подкрепа за инициативата на демократите. В същото време тя разкритикува законопроекта на републиканеца Круз, заявявайки, че инициативата "ще подкопае усилията за ограничаване на Русия и ще отнеме лостовете, които в момента имат Съединените щати и техните съюзници и партньори“. "Всичко това се прави точно в момента, когато трябва да бъдем единни с нашите европейски партньори, включително Германия. Това е погрешно“, подчерта тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков