Редица ключови предложения на Москва за гаранции за сигурност в Европа са неприемливи. Това заяви в сряда първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман на пресконференция след приключилото в Брюксел заседание на Съвета НАТО-Русия (СНР), предава ТАСС.

"Както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по-рано, това беше много сериозен и директен разговор. Руският заместник-министър на външните работи [Александър] Грушко и [руският] заместник-министър на отбраната Александър Фомин говориха много и споделиха предложенията и вижданията на Руската федерация относно европейската сигурност и бъдещето на НАТО. Съюзниците от НАТО бяха единни в нашите отговори <...>, включително когато става дума за някои ключови руски предложения, които просто не са приемливи“, каза тя.

Според Шърман страните-членки на Северноатлантическия алианс на срещата на СНР в сряда са заявили, че всяка страна може да избира свои собствени съюзи и са се изказали изцяло от единна позиция.

"Съюзниците в НАТО излязоха в пълно единство в подкрепа на редица основни международни принципи, според които всички страни трябва да могат да избират своята външнополитическа ориентация, че суверенитетът и териториалната цялост са свещени и трябва да се зачитат и че всички страни могат и трябва да са свободни да избират свои собствени съюзи“, каза тя и добави, че срещата е продължила почти четири часа.

По думите на Шърман, страните от НАТО са поискали Руската федерация да премине към деескалация и да работи в дипломатическа посока. Според Шърман срещата "завършва с трезво предизвикателство от страна на съюзниците от НАТО към Русия“. Същността на исканията на страните от НАТО, според заместник-държавния секретар на САЩ, е "намаляване на напрежението, избиране на пътя на дипломацията и продължаване на диалога на добросъвестна и реципрочна основа“.

Вашингтон и неговите съюзници вярват, че Русия ще трябва да избира между деескалация и конфронтация, подчерта отново тя.

"Оставаме готови да се ангажираме с Русия. Високият темп на двустранно и многостранно ангажиране тази седмица показа, че Съединените щати, нашите съюзници и партньори не протакат време. Русия ще трябва да направи труден избор: деескалация и дипломация или конфронтация и последствия“, каза тя. Според заместник-държавния секретар САЩ и техните съюзници се надяват руската страна "да избере мира и сигурността“.

НАТО покани Руската федерация да проучи възможността за взаимни стъпки за намаляване на рисковете, прозрачност, подобряване на комуникациите и контрола върху въоръженията. Според представителя на САЩ страните от Северноатлантическия алианс са изразили своите позиции относно това къде НАТО и Русия "могат да постигнат съвместен напредък“. "Това включва реципрочни стъпки за намаляване на рисковете, [осигуряване] на прозрачност, подобряване на комуникацията и контрола върху въоръженията“, каза Шърман.

Страните-членки на НАТО вярват, че има място за напредък в работата с Русия в редица области, каза Шърман.

"Съединените щати и нашите съюзници от НАТО потвърдиха нашия споделен ангажимент към дипломацията като най-надеждния път към трайна сигурност и нашата готовност да се ангажираме с Русия по въпросите на сигурността в конструктивен и реципрочен процес. В който НАТО и Русия биха могли да работят заедно, за да постигнат напредък, повишаване на сигурността за всички нас и за света. Те включват реципрочни действия за намаляване на рисковете и прозрачност, повишаване на ефективността на взаимодействието и контрола на въоръженията“, каза Шърман.

Страните от НАТО на срещата в Брюксел отново предупредиха Русия за строги мерки в случай на инвазия в Украйна, каза Шърман.

"Днес отново директно казахме на Русия, че по-нататъшното руско нахлуване в Украйна ще доведе до значителни разходи и последици [за Москва], които [по мащаб] надхвърлят това, с което те [руските власти] се сблъскаха през 2014 г.“, заяви тя. Според Шърман става дума за "икономически мерки“, които ще засегнат руската икономика и финансова система.

Военните учения, провеждани от Русия близо до границата с Украйна, не допринасят за дипломатическото решение на настоящата ситуация, подчерта още заместник-държавният секретар.

"Те [Русия] са мощна страна. Фактът, че се чувстват застрашени от Украйна - по-малка и все още развиваща се демокрация - е трудно да се разбере, честно казано. Защо им трябват 100 000 войници на границата [с Украйна], които, те [Русия] казват, че не са за нахлуване, а за учения. Тази сутрин имаше съобщения за учения с бойна стрелба. Какво е това? Това нашествие ли е? Това сплашване ли е? Това опит за подкопаване ли е? Не знам, но това не допринася за постигането на дипломатическо решение“, аргументира се Шърман.

САЩ няма да се съгласят със забрана за разширяване на НАТО и връщане към ситуацията от 1997 г., каза Шърман. Тя отново повтори, че някои от руските предложения за гаранции за сигурност в Европа са неприемливи. "Няма да се съгласим, че НАТО не може да продължи разширяването. Няма да се съгласим да се върнем към ситуацията от 1997 г.“, каза тя.

В същото време заместник-държавният секретар подчерта, че Украйна и Грузия трябва да изминат дълъг път, преди да отговорят на необходимите стандарти за влизане в НАТО.

"Не искам да говоря за други държави какви са амбициите им, на какво разчитат, в каква времева рамка. Има процес за присъединяване към НАТО, който е много ясно заложен. <...> Ние сме отворени за всички и без съмнение Украйна е една от онези държави, които искат да станат членове [на Алианса]. И те преминават през този процес, отнема известно време, трябва да се свърши много работа, за да се гарантира, че отговаря на високите стандарти на НАТО. <...> Същото е вярно, ако говорим за Грузия“, каза тя.

Освен това Шърман посочи, че газопроводът "Северен поток 2“ застрашава енергийната и националната сигурност на много страни в Евроатлантическото пространство.

"Това е руски геополитически проект, който подкопава енергийната и националната сигурност на значителна част от евроатлантическата общност“, категорична е заместник-държавният секретар.

Превод и редакция: Иван Христов