Цените на стоките и услугите в САЩ продължават да се покачват с темпове, невиждани от десетилетия, като скачат със 7% през декември в сравнение със същия месец на миналата година – седмият пореден месец, в който инфлацията надхвърли 5%. Това е рекордна инфлация от юни 1982 година, пише The Guardian.

Както отбелязва изданието, тази новина нанася тежък удар върху администрацията на Байдън и Федералния резерв, които доскоро характеризираха покачването на цените като "преходно“ явление, причинено от проблеми с веригата за доставки, предизвикани от пандемията.

В сряда Министерството на труда на САЩ обяви, че индексът на потребителските цени (CPI) – който измерва това, което потребителите плащат за широка гама от стоки – е нараснал с 0,5% миналия месец в сравнение с ноември и 7% в сравнение с декември 2020 г.

Нарастването на цените на жилищата и на употребяваните автомобили и камиони има най-голям принос за инфлацията, съответно с 0,4% и 3,5% в сравнение с ноември. Цените на храните също продължиха да нарастват, въпреки че скокът от 0,5% в цените не е толкова висок, колкото увеличенията, наблюдавани през предходните месеци.

Прекъсванията в глобалната верига за доставки, причинени от пандемията, все още причиняват недостиг и повишават цените на стоките, от автомобили до месо и мебели. През ноември средната цена на употребявано превозно средство в САЩ беше 011 – с 39% повече от само 12 месеца по-рано.

Федералният резерв сега се готви да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, и посочи, че може да повиши лихвите три пъти през 2022 г., може би в началото на март. Фед спря да нарича инфлацията "преходна“ и във вторник председателят Джером Пауъл каза на Конгреса, че е време централната банка да се оттегли от спешните пандемични мерки.

"Това, което имаме сега, е несъответствие между търсене и предлагане. Имаме много силно търсене в области, където предлагането е ограничено“, каза Пауъл.

"Ако видим, че инфлацията се задържа на високи нива по-дълго от очакваното, трябва да повишим лихвените проценти повече с течение на времето, ще го направим“.

На брифинг за пресата в Белия дом във вторник прессекретарят Джен Псаки каза пред репортери, че администрацията очаква повишени цифри в сряда и че очаква месечната инфлация да бъде "умерена“ през следващите месеци, въпреки че прогнозите очакват инфлацията да достигне към по-типични цифри до края на годината.

Псаки каза, че историческите увеличения на цените подчертават необходимостта Конгресът да приеме законопроекта на Байдън за климата и социална сигурност, който е в задънена улица.

Превод и редакция: Иван Христов