СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българският лекарски съюз е готов да излъчи свои представители в работната група, сформирана от премиера Кирил Петков

Българският лекарски съюз е готов да излъчи свои представители в работната група, сформирана от премиера Кирил Петков

София. Българският лекарски съюз (БЛС) е готов да излъчи свои представители в работната група, сформирана от премиера Кирил Петков. Това става ясно от позиция на Управителния съвет на БЛС.Агенция "Фокус" публикува целия текст на декларацията без редакторска намеса:Български лекарски съюз с недоумение следи събитията от последните дни, дискусията, която се води "за" ...

15 Януари 2022 | 11:55 | Агенция "Фокус"

Варненци подкрепиха протеста срещу зелените сертификати

Варненци подкрепиха протеста срещу зелените сертификати

Варна. Въпреки студеното време не липсваха варненци, които излязоха на площад "Независимост" в подкрепа на протеста, организиран от ПП "Възраждане" в столицата, предаде репортер на Varna24.bg . Ето какво споделиха част от хората, дошли край шадраваните днес, където се събираше подписка в подкрепа на исканията на протестиращите. Някой от присъстващите играха хоро, облечени в народни носии. "Като гражданин се чувствам изолирана от обществения живот, децата ми са изолирани от училище чрез мерките, които са наложени. Имаме конституция и законодателство и не съм съгласна със заповеди на здравното министерство и министерство на образованието под външна диктовка да се отменят правата ни". "Нито ваксината ме предпазва от заразяване, нито зеленият сертификат. Вижте какво се случва в цял свят. В Италия при 78% ваксинирани имат над 100 000 положителни проби дневно. Какъв е тогава смисълът, от нищо не ни пазят." "Това е не само протест, това е гняв, това е натрупана болка от предателството на нашето правителство. Те не разбират ли какво правят, или разбирайки, е изключително коварно и несправедливо. Зеленият сертификат раздели обществото ни. Набодоха беззащитните пенсионери и инвалиди, хората по социалните заведения. Насочиха вниманието към малките деца. Атакуват родителите чрез тях в училища и детски градини, местата, където работят хората. Стана изключително трудно и невъзможно да дишаме спокойно и свободно. Излязохме, за да покажем, че не сме съгласни с тази ситуация. Обединяваме се и търсим варианти да го покажем още по-ясно. Търсим варианти за сдружения, които да се борят за решаване на важните въпроси, за да може да счупим зъба на това зло, което има почва и в нашата страна". "Искам свобода и личен избор на хората за мерките, които вземат. Против съм получаването права на база на това какви лекарства приемаме. Мерките се отразиха много негативно върху нашата дейност. Наложи се да намалим капацитет в училището по роботика, в което работя с деца. Големият проблем е в това, че децата станаха апатични. Децата са най-податливи, сега се формират като характери. Тези две години ще остави много негативен отпечатък в съзнанието им".

12 Януари 2022 | 15:25 | Агенция "Фокус"

Четирима полицаи са пострадали при опит на протестиращи да влязат в Народното събрание

Четирима полицаи са пострадали при опит на протестиращи да влязат в Народното събрание

София. Продължават протестните действия в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Преди началото на обявения за мирен протест в София е задържан мъж, носил в себе си газово оръжие. По време на протестните действия е предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание, при който са пострадали четирима полицейски служители. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Полицията охранява протестните действия. От МВР призовават участниците в протеста да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред.

12 Януари 2022 | 14:32 | Агенция "Фокус"

Елена Гунчева, „Възраждане“: Повече хора умират от липса на адекватно лечение, отколкото от Ковид

Елена Гунчева, „Възраждане“: Повече хора умират от липса на адекватно лечение, отколкото от Ковид

София. Протестът срещу „зеления сертификат“ е организиран от „Възраждане“, но в него участват и много хора, които не са привърженици на партията. Това обяви Елена Гунчева ПГ на „Възраждане“, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Според нея, липсата на адекватно лечение и отмяната на плановия прием е много по-голям проблем от статистиката и ваксинацията. „Факт е, че българската здравна система е унищожавана в продължение на 32 години, изгонихме всички специалисти, а в момента казваме, че здравната система не издържа. Много хора умират от липсата на адекватно лечение и защото не могат да бъдат извършени планови операции, или защото няма квалифициран персонал“, посочи Гунчева. „За мен странно, че когато поставихме въпроса да се създаде временна комисия, която да изследва по какъв начин се отчитат болните и починалите от Ковид 19, да се види резултат от мерките ни беше отказано. „На нас ни се дава една статистика, но никой не казва дали тези болни са в болница с Ковид, или само от Ковид. Има много неясноти около тази статистика, която се изнася всеки ден. Още повече, че виждаме доста математици да се произнасят по темата, което още повече буди съмнение“. Според Елена Гунчева, ваксините са експериментални продукти и самите фармацевтични компании са признали това. Евелина БРАНИМИРОВА

12 Януари 2022 | 12:30 | Агенция "Фокус"

Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат ще се проведе днес в София

Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат ще се проведе днес в София

София. Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат ще се проведе днес в София, съобщиха от пресцентъра на партията. Причината е въведения „зелен сертификат“, който според партията ограничава права и разделя обществото. Протестът е свикан за 12.00 часа. Организаторите се очакват на демонстрацията да присъстват около 10 000 души от цялата страна. Успоредно с това от партията алармираха, че полицията във Варна възпрепятства тръгването на протестиращи към протеста в София. „Протестиращи от Варна тръгнаха днес в 4:00 ч. към протеста в София. Тяхното отпътуване беше възпрепятствано от полицията. Протестиращите са се организирали, за да тръгнат заедно. Полицията ги спира и започва да прави тестове за наркотици на шофьорите. Четирима от шофьорите първоначално дават положителни проби за бензодеазепин. Гражданите обграждат полицията и искат повторно тестване. При повторното тестване, тестът на единия шофьор е отрицателен. На приложения лайф виждате как протестиращите са обградили полицията и настояват да бъде направен повторен тест и на останалите трима шофьори. Полицаите нямат достатъчно тестове и изчакват да им бъде разпредено повторно тестване. Налага се протестиращите да останат повече от час на студа. След повече от час тестовете са доставени, шофьорите тествани и пробите отрицателни. Всички шофьори са с ОТРИЦАТЕЛНИ тестове при повторното тестване и всички протестиращи са тръгнали към протеста“, се казва в изявлението на Възраждане.

12 Януари 2022 | 09:04 | Агенция "Фокус"