Русия и НАТО са готови да възстановят работата на своите мисии в Москва и Брюксел, но разногласията по темите за Украйна иу европейската сигурност остават. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбрег на пресконференция след края на заседанието на Съвета Русия-НАТО в сряда в Брюксел. Алиансът отказва да направи компромис по разширяването и само 30-те страни-членки на Северноатлантическия съюз могат да решават дали една страна ще се присъедини или не, предава ТАСС.

Столтенберг отбеляза, че е проведена сложна дискусия в ключов момент за европейската сигурност. По думите му, НАТО и Русия няма да пестят усилия за търсене на пътища, по които ще успеят да се придвижат напред в деескалацията.

Сега двете страни възнамеряват да проведат нови срещи за възстановяване на доверието, да повишат прозрачността на военните учения, новито на киберсигурността и контрола над въоръженията, отбеляза още генералният секретар на Алианса.

По конкретно, както заяви Йенс Столтенберг, Русия и НАТО са се договорили за провеждане на серия от срещи, на които да се достигне до споразумение за взаимно проверяеми ограничения върху ракетните въоръжения в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов