Заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРН) в Брюксел в сряда приключи. Преговорите продължиха около четири часа, предаде кореспондент на ТАСС.

В НАТО беше отделено малко по-малко време за срещата, тъй като първоначално брифингът на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след срещата беше насрочен за 13:30 часа местно време, докато срещата започна в 10:00 часа. Но в крайна сметка брифингът беше отложен за 14:15 (15:15 българско време).

Срещата на СРН стана вторият етап от консултации между Русия и западните държави по руските предложения за европейската сигурност. Първият етап - преговорите между Руската федерация и САЩ се проведоха в Женева на 10 януари, третият етап в рамките на ОССЕ ще се проведе във Виена на 13 януари. Руската делегация в Брюксел се оглавява от руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко и заместник-министъра на отбраната на Русия Александър Фомин. От страна на НАТО в преговорите участват първият заместник държавен секретар на САЩ Уенди Шърман, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, постоянните представители на 30 държави от Алианса в Брюксел.

Както каза по-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, Москва очаква от Брюксел и Вашингтон "реална стъпка към Русия“. "Още повече, това е стъпка на НАТО, а не стъпка на Русия към НАТО по отношение на промяна на позицията си по ключови въпроси“, каза заместник-министърът.

На свой ред Столтенберг отбеляза, че Алиансът е готов да изслуша опасенията на Русия, да започне открит и смислен диалог, но не е готов да прави компромис, особено по въпросите за разширяване на НАТО.

Изискванията за сигурност на Русия са насочени към Съединените щати и европейските държави; Москва не ги е изпращала до такива международни организации като Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В най-опростен вид позицията на Руската федерация се свежда до три точки - изтеглянето на американските ядрени оръжия от Европа, прекратяването на разполагането на конвенционални военни сили на НАТО близо до границите на Русия и създаването на военна инфраструктура там и официалното отхвърляне на плановете на НАТО да привлече Украйна и Грузия към Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов