Евакуираните възрастни хора от дома в дългополското село Рояк са преместени в Девня. Това съобщи за Радио Варна управителят Милена Мазурик. Досега хората бяха настанени в хотел в село Аспарухово.

От 11 януари 37 души са преместени в дом в Девня, трима са били взети от близките им, а още един е подписал декларация, че не иска да се мести. Милена Мазурик, обясни пред Радио Варна, че една от причините за промяната е ремонтът, който ще отнеме повече време от очакваното. Целият трети етаж ще бъде съборен, защото не съответства на одобрените проекти, което ще оскъпи многократно ремонта. Друга причина е огромните сметки, които са започнали да се трупат - само за 20 дни са платили 5 хиляди лева за ток.

Майката на Хрисимира Милкова е била сред обитателите на дома. Казва, че ѝ е съобщено в първите дни Новата година за преместването като първоначалният срок е бил до края на януари. Предложени са ѝ три варианта за нов дом. Нейна проверка, обаче е показала, че домът в Девня няма издаден лиценз от Агенцията за качество на социалните услуги.

Милена Мазурик, заяви, че по нейна информация дома в Девня има няколко лиценза за различни целеви групи, а управителят е уверил че хората ще бъдат настанени според техния профил.

Всички служители на дома в Рояк ще бъдат освободени като някои от тях може да започнат работа в девненския дом, каза още Милена Мазурик.

Паричните дарения са около 30 хиляди лева.

Междувременно Хрисимира Милкова е пуснала жалба до редица институции за проверка на процедурата по преместването на хората.