Бившият вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров разкри, че не се е оттеглил сам и че не е част от новото правителство в резултат от позицията му по въпроса за България. Той подчерта, че е в нечий интерес и в страната, и в чужбина да не е част от правителството, но и да не е у дома, поради което, както посочи той, е получил предложение за посланическа позиция, което е отхвърлил, пише скопското издание "Независен“.

"Искам да отрека, че сам се оттеглих. Това не е вярно. Аз не съм човек, който се оттегля от битките. Не подадох оставка, защото се чувствам отговорен и смятам, че позициите, които представлявам в преговорния процес с България, са правилни и е важно да ги запазя. Имах сериозна битка вътре, особено през последната година, по отношение на определянето на националните позиции, имайки предвид самата същност на проблема, но и стратегията, тоест хода на самите преговори. Тази битка не беше тайна. Разликите се виждаха както в публичните послания, така и в публичните изяви“, каза Димитров на пресконференция в сряда.

Както той подчерта, в двата случая, когато тази битка е кулминирала, това, което обществеността не знае – веднъж в Брюксел, веднъж в Скопие, той е дал да се разбере, че няма да позволи преминаването на определените граници на всяка цена и поне на цената на поста му в правителството, като подчерта, че с това е дал да се разбере, че с него вътре просто няма разговор за някои неща.

"Бях и съм напълно готов да продължа тази битка, независимо от позицията или функцията, която заемам. В кариерата си в тази работа съм срещал много влиятелни хора, които не са имали позиция, и съм срещал такива, които са на позиция, но нямат тежест, за която нашите казват "не им вярвайте на думата“. Уверявам ви, че думата ми продължава да тежи, но за да се случи това, трябва да съм си вкъщи, да съм тук, да бъда активен, да бъда шумен и да имам свободата да се боря за позициите и визията си“, обяснява Димитров.

Той подчертава, че наред с факта, че няма място за неговите позиции в следващото правителство, не е изненадан от предложението да бъде посланик във Вашингтон. Това, подчерта Димитров, не само ще го отстрани от дома, но и ще му запуши остата, тъй като, както каза, дипломатите по време на служба нямат право да бъдат шумни и публично да се борят за възгледите си у дома.

"Когато отказах Вашингтон, получих още едно предложение, да бъда посланик може би в друга държава. Е, можех дори да избера. Разбрах, че очевидно е нечих интерес да не съм си у дома и по този начин да отслабвам гласовете, които са на линия в преговорите, за които се боря. Интересът да ме няма не е само домашен. Знаете, че мнозина в "квартала“ ще бъдат също толкова щастливи, че са се освободили, тъй като ме наричаха вирус, по-опасен от Covid. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да имам гласа си у дома прави моята инвестиция, моят мотив да остана още по-дълго“, продължи бившият вицепремиер.

Димитров нямаше добри думи за бъдещия премиер Димитър Ковачевски. Той каза, че Ковачевски не разбира външната политика и че няма пълно доверие на новото правителство, особено в частта от преговорите с България.

"Бъдещият премиер никога не ми е бил шеф. И не съм сигурен, че е бил в състояние да следи работата ми и да е в крак с всички усилия, които съм положил в миналото. Няма опит и познания в областта на външната политика. Нашият генерален шеф са хората и те дават своята оценка за изборите. Веднъж бях в списъка като титуляр на листа и спечелих. Ще има и други избори, може би аз ще бъда част от тях и ще чакам тази оценка. Бих казал обаче, че е неприлично да говоря за резултатите от работата си през последните четири години и седем месеца, когато всички знаем, че най-големите успехи са във външната политика. В повечето от тези четири години и седем месеца като министър на външните работи и като вицепремиер по европейските въпроси в продължение на една година и четири месеца в европейската дипломация, аз имах основната дума в тази област“, каза още Димитров.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Димитров каза, че в преговорния процес има хора, на които няма доверие и сред тях е министърът на външните работи Буяр Османи.

"Да, нямам доверие на Османи по въпроса с България. Имам чувството, че има "стремеж“ за успех на всяка цена, което е опасно и непродуктивно. Надявам се да греша, но така се чувствам. Относно Владо Бучковски ще кажа, че не бяхме на едно ниво с възгледите“, каза вицепремиерът.

Димитров каза, че ще следи отблизо хода на преговорите и ще се бори изцяло срещу лошото решение и ще подкрепя достойно и европейско решение.

Превод и редакция: Иван Христов