Националният ваксинационен съвет на Гърция одобри поставянето на четвърта доза от препаратите срещу Covid-19 на хора с отслабен имунитет, съобщава Kathimerini. Експертите решиха, че тази група ще може да получи четвърта игла 3-6 месеца след третата.

Решението се отнася за пациенти с хематологични и онкологични заболявания, които се лекуват, хора, приемащи имуносупресивни лекарства, реципиенти на трансплантация и пациенти с ревматични заболявания или бъбречна недостатъчност.

В момента и с настоящите епидемиологични данни, прилагането на четвърта доза на обикновените хора все още не е на дневен ред.

Председателят на Националния ваксинационен комитет Мария Теодориду цитира неотдавнашен доклад на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация на Обединеното кралство, който прегледа всички данни и заключи, че третата доза предлага много добра защита срещу сериозно заболяване. Приоритет, каза тя, се дава на третата доза ваксинация от всички страни, включително САЩ. Прилагането на четвъртата доза е нещо за бъдещето и зависи както от епидемиологични, така и от клинични данни, отбеляза тя.

Междувременно разпространението о на варианта Омикрон в Гърция изглежда се "забави“, според здравните власти във вторник, които потвърдиха 32 694 нови случая при общо 583 206 теста (положителност 5,6%).

Новите смъртни случаи на пациенти с Covid-19 достигнаха 80, докато броят на пациентите, лекувани чрез интубация, е 640.

Приетите в болница нови пациенти са 497. Според Националната организация за обществено здраве (EODY), времето за хоспитализация на пациентите, заразени с Омикрон, е пет дни. Нещо повече, 50% от постъпилите в болница са свързани с Омикрон. Останалите 50% от пациентите са заразени с варианта "делта“, който, въпреки че изглежда, че се оттегля, все още причинява много хоспитализации.

Превод и редакция: Иван Христов