Първата от две години и половина среща на Съвета Русия-НАТО се провежда в Брюксел, като основната тема са руските инициативи в сферата на сигурността, съобщава кореспондентът на ТАСС от щаб-квартирата на Алианса.

Страните се въздържаха от встъпителни изявления, но срещата започна в доста топла атмосфера. Преди срещата ръководителят на руската делегация заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко размени поздрави с ръководителя на американската делегация, първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, както и с останалите участници в срещата - генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и постоянните представители на 30 страни от НАТО

Поздравите се размениха при спазване на Covid-нормите - допира на юмруците му. Срещата се провежда с маски, свалени от участниците само за официалната церемония по заснемане.

Александър Грушко е добре запознат със седалището на Aлианса, той е работил като постоянен представител на Русия в НАТО от 2012 до 2018 г. Той стана последният постоянен представител на Руската федерация - след заминаването му от Брюксел и до закриването на руската мисия през октомври 2021 г., тя беше оглавявана от временно управляващ поради "липсата на смислен диалог с НАТО“, както се оплакаха от Москва.

Освен Грушко, за работата на руската делегация отговаря заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин. Преговорите на СРН бяха вторият кръг от консултации по сигурността между Русия и западните страни. Тази среща ще бъде развитие на преговорите между Русия и САЩ, които се проведоха на 10 януари в Женева. На 13 януари във Виена ще се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Както казаха по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит, Алиансът е готов да изслуша опасенията на Русия, готов е да започне открит и смислен диалог, но не е готов да прави компромис, особено по отношение на разширяването на НАТО.

Изискванията за гаранции за сигурност на Русия са насочени към Съединените щати и европейските държави; Москва не ги е изпращала до такива международни организации като Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В най-опростен вид позицията на Руската федерация се свежда до три точки - изтеглянето на американските ядрени оръжия от Европа, прекратяването на разполагането на конвенционални военни сили на НАТО близо до границите на Русия и създаването на военна инфраструктура там и официалното отхвърляне на плановете на НАТО да привлече Украйна и Грузия към Алианса.

Това, според Москва, ще помогне за коригиране на сериозния дисбаланс в сигурността в Европа, възникнал след разпадането на Съветския съюз и Организацията на Варшавския договор. Това значително ще намали военното и политическо напрежение и даде възможност за завръщане към основния принцип, който беше подписан от всички държави-членки на ОССЕ на срещата на върха в Истанбул през 1999 г., че сигурността на една държава или група държави не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други държави.

Превод и редакция: Иван Христов