Визитата на българския премиер Кирил Петков, която е потвърдена за 18 и 19 януари, няма да бъде само формалност, а трябва да бъде повратна точка в спора по македонския въпрос. По неофициална информация това ще бъде основната подготовка за съвместното заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе на 25 януари в София и ще се ръководи от двамата премиери Петков и Димитър Ковачевски, пише скопското издание "Независен“.

Това означава, че се реализира едно от основните настоявания на Скопие за включване на политически, а не служебни правителства в преговорите и за създаване на институционална рамка за възстановяване на доверието между народите на двете страни, така че спорът да се отдалечи от исторически и подобни въпроси, които тровят отношенията, и ще включват други, които имат реално влияние върху сътрудничеството между България и РСМ, коментира вестникът.

Според съобщенията при откриването на междуправителствената сесия ще бъдат сформирани четири работни групи - първата за икономика, търговия и иновации; вторият за инфраструктура и свързаност; третата за европейската интеграция и зелените политики и четвъртата за културата и образованието. В същото време е договорена среща на съпредседателите на Историческата комисия. Те трябва да се договорят за дейностите и проектите за следващите шест месеца и да докладват на съвместното заседание на правителствата на 25 януари.

Превод и редакция: Иван Христов