Въпросът за сигурността ще бъде приоритет в рамките на външната политика на Румъния през 2022 г. Това заяви президентът Клаус Йоханис, изказвайки се в сряда на годишната среща с ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в Букурещ. "Важна цел остава засилването на американското военно присъствие в Румъния“, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Държавният глава отбеляза, че международната дейност на Румъния ще продължи да се основава на три стълба – "засилване на ролята и влиянието на страната в ЕС и съответно в НАТО, както и развитие и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ“. "Трябва да направим сътрудничеството по-ефективно с партньори, с които споделяме сходни ценности, възгледи и цели на международно ниво, и да намалим или дори да премахнем зависимостта от участници, които имат противоположни подходи и искат да навредят на способността ни да постигаме целите си“, обясни още президентът на северната ни съседка.

Йоханис изрази загриженост относно ситуацията със сигурността, породена, по думите му, "от масовото разполагане на руски войски близо до Украйна и последиците от това за евроатлантическата стабилност“. "От наша гледна точка двойният подход на НАТО към Русия, който ние последователно подкрепяме, трябва да се състои както от твърди и надеждни мерки за сдържане, така и от откритост на тази основа за диалог“, заяви той. "Този диалог трябва постоянно да се основава на принципи, цели и ангажименти, които съставляват основата на Алианса“.

"Конкретната деескалация на ситуацията със сигурността е абсолютно необходима“, подчерта румънският президент. "Заплахите за използване на сила, както и изразяването на съмнения относно настоящите параметри на европейската архитектура за сигурност са неприемливи. Ние също така подкрепяме необходимостта от продължаване на укрепването на позицията за сдържане и отбрана по последователен и всеобхватен начин по целия източен фланг, особено в района на Черно море“.

Йоханис посочи също, че Румъния ще продължи "активно да подкрепя усилията на Република Молдова за европейска интеграция и програмата за демократични реформи <...> основани на единството на езика, историята и културата“.

Превод и редакция: Иван Христов