В сряда в Брюксел ще се проведат преговори между НАТО и Русия на фона на песимизма относно напредъка на диалога заради безкомпромисните позиции, заети от Москва и Вашингтон относно напрежението в Източна Европа на 10 декември, информира Euronews.

На фона на натрупването на руски войски близо до Украйна, САЩ отхвърлиха искането за спиране на разширяването на НАТО и Кремъл отговори, че бързо ще види дали си струва дори да продължи преговорите.

На разговорите между Русия и САЩ в Женева в понеделник Москва настоя за гаранции, които изключват разширяването на НАТО в Украйна и други бивши съветски държави и поиска да отмени разполагането на сили на военния алианс в Източна Европа. САЩ твърдо отхвърлиха исканията, които определиха като "нон-стартъри“.

"Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени врати на НАТО“, каза посланикът на САЩ Джулиан Смит, пратеник на страната в Алианса, като зададе твърдия тон за следващите преговори с Москва и изключи всякакви отстъпки за разширяването на Алианса на изток.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи преговорите в Женева като "открити, всеобхватни и директни“, но подчерта, че Москва иска бързи резултати.

"Не виждаме значителна причина за оптимизъм“, каза той пред репортери.

Песков каза, че преговорите Русия-НАТО в сряда и срещата на ОССЕ във Виена в четвъртък ще покажат дали по-нататъшните преговори си струват.

"Ще стане ясно в каква посока и как да продължим и дали има смисъл“, каза той. "Ние абсолютно не бихме приели да проточваме този процес безкрайно“.

Смит каза, че "нито един съюзник в НАТО не желае да отстъпи или да преговаря за нещо, което е свързано с политиката на отворени врати на НАТО“.

"Ние ще се противопоставим твърдо на предложенията за сигурност, които просто няма как да започнем“, каза тя пред репортери. "Има широко разпространено единство и консенсус в Алианса относно предизвикателството, което стои пред нас“.

САЩ смятат, че Русия е натрупала около 100 000 войници близо до Украйна, натрупване, което подклажда страховете от инвазия.

Москва казва, че няма планове за атака и отхвърля искането на Вашингтон да оттегли своите сили, заявявайки, че има право да ги разположи, където иска на своя територия.

Президентът Владимир Путин предупреди, че Кремъл ще предприеме неуточнени "военно-технически мерки“, ако САЩ и техните съюзници не изпълнят исканията му.

Той разговаря с членове на своя Съвет за сигурност, като каза, че иска да обсъди неуточнени въпроси, свързани със сигурността и инфраструктурата в граничните райони.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че е "твърде рано да се каже дали руснаците са сериозни по пътя към дипломацията или не“ или дали ще използват преговорите като "претекст да твърдят, че дипломацията не работи“, с което да оправдаят инвазия.

Псаки заобиколи въпросите дали САЩ са съгласни, че преговорите в Женева не дават причини за по-голям оптимизъм. Тя обаче отбеляза, че е имало дискусии за разполагането на ракети в Европа и реципрочни ограничения на военните учения.

"Има редица дискусии, които могат да бъдат част от дипломатическия път, но в крайна сметка руснаците трябва да решат дали ще предприемат сериозен подход“, заяви говорителят на Белия Дом.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който ръководеше руската делегация в Женева, каза след срещата, че ще бъде трудно да се постигне някакъв напредък по други въпроси, ако САЩ и техните съюзници застанат срещу искането на Русия за гаранции, които изключват разширяването на НАТО.

САЩ и техните съюзници отхвърлят искането НАТО да не приема нови членове, като подчертават, че ключов принцип на Алианса е, че членството е отворено за всяка отговаряща на изискванията страна и никой външен няма право на вето.

Но Вашингтон и НАТО също така заявяват, че са готови да обсъдят контрола върху въоръженията, мерките за изграждане на доверие, по-голяма прозрачност и намаляване на риска, ако Русия заеме конструктивна позиция.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза, че е информирала Северноатлантическия съвет за преговорите си в Женева.

"Съединените щати са ангажирани да работят в крачка с нашите съюзници и партньори, за да настояват за деескалация и да отговорят на кризата със сигурността, причинена от Русия“, написа в "Туитър“ тя.

САЩ предупредиха, че Русия ще бъде изправена пред безпрецедентни санкции, ако нападне Украйна.

На фона на напрежението руските военни заявиха, че 3000 военнослужещи са задействани в учения на полигони в районите на Воронеж, Белгород, Брянск и Смоленск близо до Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов