Бившият премиер на Република Северна Македония Владо Бучковски се надява, че ангажиментът му през последните 13 месеца като специален правителствен представител за България е допринесъл за отношенията между двете страни и че този принос ще бъде важен за по-нататъшния диалог между новите правителства в Скопие и София, който ще бъде воден от нова енергия и нова методология. В изявление след освобождаването си на правителствено заседание във вторник той каза, че е направил всичко възможно да не спира диалога между Северна Македония и България и да се избегне негативна ескалация на отношенията, пише скопското издание "Независен“.

"За мен беше чест да бъда специален представител на правителството за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при изключително сложни обстоятелства. Взаимното доверие беше нарушено и речта на омразата надделя... И при такива неблагоприятни обстоятелства направих всичко възможно да не спирам диалога и да няма по-нататъшна негативна ескалация в отношенията между двете страни. Един мой приятел от София често ми казваше "ти си пазител на огъня тук, не позволяваш огънят да угасне, което подхранва надеждата, че България и Северна Македония могат и скоро ще бъдат истински приятели и съюзници“. Надявам се, че с моя ангажимент дадох своя принос, който ще бъде важен за скорошното възобновяване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води с нова положителна енергия и нова методология на преговорите. В крайна сметка изказвам голяма благодарност на премиера Заев за доверието, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зечири за безупречната логистична подкрепа“, каза Бучковски в изявление след освобождаването си.

Правителството също му благодари и обяви, че двамата нови министър-председатели Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще определят пътищата и стъпките за решаване на отворените въпроси между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов