Във вторник президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е приел албанския си колега Илир Мета, който е на тридневно посещение в Скопие, съобщава "ТВ 21“.

На срещата бяха разменени мнения за цялостните двустранни отношения между двете страни и беше изразено задоволство от тяхното положително развитие, чрез конструктивно сътрудничество и обмен на посещения на най-високо ниво.

Република Северна Македония и Република Албания, беше заключено на срещата, чрез ангажимента си за добросъседски отношения дават силен принос за просперитета, стабилността и сигурността на региона, както и за неговата европейска перспектива. И двете страни, като съюзници в НАТО, също допринасят за защитата на ценностите на евроатлантическата общност.

В контекста на стремежите за членство в Европейския съюз двамата президенти отбелязаха необходимостта от отблокиране на процеса и скорошно започване на преговорите за присъединяване на двете страни към Европейския съюз, което според тях ще има положителен ефект и принос за цялостния напредък и стабилност в региона.

Президентът Пендаровски поздрави Република Албания за избирането й за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2022-2023 г.

Превод и редакция: Иван Христов