Във вторник новото правителство на Република Северна Македония ще представи състава си пред Събранието, докато в понеделник в София се състоя Съвет за национална сигурност, на който бе обсъдено бъдещето на спора със Скопие. Според македонският анализатор Петър Богоевски, който говори пред "Слободен печат“, макар новото правителство на България да дава надежди на РСМ, президентът Румен Радев не променя позицията си.

"Имам чувството, че на българите им е скучно в ЕС и нямат какво да правят, затова тормозят Македония. Ако това, което Радев представи вчера, е компромис с новия министър-председател Петков, тогава мога да си представя какви са крайните позиции: трябва ли да се самоунищожим и да оставим българската армия да ни освободи както през 1941 г.? Това е крайно неадекватно поведение на българското държавно ръководство и прилагане на политиката на Москва“, смята специалистът.

Що се отнася до скандала с руския клип за македонския език, Богоевски казва:

"Това е документален филм, забранен от Путин, руското посолство отрича съдържанието и всичко това е част от лицемерната политика на Русия. Въпреки че България е член на НАТО, тя работи за интересите на Русия“.

Той казва, че българите нямат позиция или сменят позицията си всеки месец, последно искайки да променят македонската конституция, за да включат българското малцинство в нея.

"Според мен Македония трябва да има гражданска конституция, да се премахнат всички етнически общности, а не да се допълват с нови“, казва Богоевски и коментира, че искането на България е в нейна вре4да. Той добавя, че целта на София е да скара брат с брата и децата им, родени в една къща, което ще е пагубно за РСМ.

"Имам чувството, че Македония преговаря много погрешно, а Бучковски не е човекът, който трябва да прави това“, казва още Богоевски. По думите му, Скопие се нуждае от стратегия, изградена върху визията каква Македония иска през 2050 г. и добавя, че страната няма друга цел освен да запази държавността си.

"В България нямаме добро представяне на интересите си, а защитаваме само някои стари стереотипи, наследени от старата федерация. Трябва да наблегнем на нашата кауза, защото те са общество, което силно се страхува от македонизма“, отбелязва също Богоевски.

Превод и редакция: Иван Христов