Белград. "Политика“ за Съвета за национална сигурност при президента Румен Радев, на който бе взето решение за придържане към позициите от декларацията на българския парламент по македонския въпрос и даване на "зелена светлина“ за започване на преговори между ЕС и Албания.

Българският президент Румен Радев подчерта след срещата, на която присъстваха новият премиер Кирил Петков и представители на всички парламентарни партии, че Албания не трябва да чака Северна Македония и трябва да й бъде разрешено да започне преговори с ЕС, отбелязва вестникът.

"Даването на съгласие за започване на преговори за Северна Македония с ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с реални постижения, включително правата на македонските българи“, посочи Радев, цитиран от Танюг.

Изданието отбелязва още думите на държавния глава, че четири години след подписването на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество между двете страни от 2017 г., Северна Македония не е направила достатъчно по неговото изпълнение и не дава гаранции за неговото изпълнение.

Превод и редакция: Иван Христов