Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че изтеглянето на мироопазващия контингент на ОДКБ от страната ще започне след два дни, предава ТАСС.

"Като цяло острата фаза на антитерористичната операция премина. Ситуацията във всички региони е стабилна. Във връзка с това декларирам, че основната мисия на мироопазващите сили на ОДКБ е изпълнена успешно. След два дни поетапно ще започне изтеглянето на обединения мироопазващ контингент на ОДКБ. Процесът на изтегляне ще отнеме не повече от 10 дни“, каза Токаев, изказвайки се във вторник в Мажилиса (долната камара на парламента).

Според Токаев сплотеността на обществото в страната е методично подкопавана, а Комитетът за национална сигурност не е видял заплахата.

"Сплотеността на нашето общество беше методично разбита, включително чрез протестни действия, по професионално разработени сценарии. Подготвяха се тайно конкретни изпълнители на радикални мерки. Комитетът за национална сигурност като упълномощен орган не можеше и не искаше да даде ясна оценка на тази подривна работа, не видя критична заплаха за националната сигурност“, каза Токаев.

Токаев каза, че бойците са възнамерявали да завземат властта в страната, а планът им за атака е бил комплексен.

"Планът за нападение срещу Казахстан включваше редица различни аспекти - военни, политически, идеологически, дезинформационни и други. По подготовката на завземането на властта работиха професионалисти“, каза той.

Според Токаев опитите за държавен преврат в Казахстан са се провалили.

"Опитите за държавен преврат, покушението срещу целостта на страната се провалиха. Заедно, като един народ, ние защитихме Алмати и други регионални центрове. Те ще бъдат възстановени възможно най-скоро“, категоричен е държавният глава.

Токаев отбеляза, че не всички правоприлагащи органи са показали лоялност към задълженията си. "В редица градове началниците на отдели на Комитета за национална сигурност, въпреки достатъчен военен арсенал, без да влизат в бой, напуснаха офис сградата, оставяйки там оръжие и секретна документация“, каза президентът.

Превод и редакция: Иван Христов