Въз основа на проведените разисквания КСНС прие седем предложения към изпълнителната и законодателната власт. Това каза президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Държавният глава избори следните предложения:

"Първо - При провеждане на външната политика на страната Министерски съвет да се изпълнява националната позиция на България, както спазва изискванията, произтичащи от договора от 2017 година, рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС.

Второ - Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските България.

Трето - изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на договора от 2017 година в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.

Четвърто – Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигани на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Пето – Изпълнителната власт да предложи на партньори в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с цел активизиране на двустранните връзки.

Шесто - Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с РСМ и Република Албания, като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

Седмо – Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес“.

Президентът Румен Радев заяви, че членовете на Консултативния съвет са отбелязали и постигнатото до момента в преговорния процес, като поясни, че в някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие.

"Участниците от Консултативния съвет се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество в всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор № 8. Това от своя страна ще допринесе за преодоляване на застоя в отношенията между двете държави, ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес си за устойчивото развитие и просперитет на регион. Членовете на Консултативния съвет отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области. Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България относно готовността на Република Албания за започване на преговорния процес за членство в ЕС“, каза още държавният глава.