Когато руски и американски официални лица сядят на масата за преговори в Женева в понеделник, за да обсъдят поредната война в Европа, един американски дипломат ще присъства невидимо, въпреки че няма да бъде в залата за преговори, пише The New York Times.

Изминаха близо 30 години, откакто Джеймс Бейкър се оттегли като държавен секретар на САЩ. Но сегашната конфронтация за Украйна произтича отчасти от дългогодишен спор, че той е дал обещания на Москва в края на Студената война и че САЩ не ги спазват.

Президентът Владимир Путин и други руски официални лица твърдят, че когато е бил главен дипломат на президента Джордж Буш, Бейкър е изключил разширяването на НАТО на изток. Според руснаците Западът не e изпълнил обещанието си и това е истинската причина за кризата, която обхвана Европа и по време на която Путин настоява Алиансът да се откаже да приеме Украйна в редиците си и казва, че в противен случай инвазия е неизбежна.

Документите обаче показват, че това е много избирателен подход към случилото се, който дълги години се използва като извинение за руската агресия. Да, след падането на Берлинската стена наистина имаше дискусия между Бейкър и съветския лидер Михаил Горбачов за ограничаване на юрисдикцията на НАТО в случай на обединение на Източна и Западна Германия. Но никой не включи тези разпоредби в договора, подписан от американци, европейци и руснаци.

"В крайна сметка това е смешен аргумент“, каза Бейкър в интервю през 2014 г., месеци след превземането на Крим от Русия и началото на нейната интервенция в Източна Украйна. "Наистина, в началния етап на преговорите казах "ами ако“ и тогава самият Горбачов подкрепи решението за разширяване на тази граница, за да се включи Германската демократична република в НАТО.“ Тогава Бейкър попита: "След като руснаците подписаха договора , как биха могли да разчитат на това какво съм казал месец преди това? Безсмислено е."

Путин обвинява Съединените щати в нарушаване на споразумение, което не съществува. В същото време Русия нарушава споразумението, което сключи по отношение на Украйна. През 1994 г., когато Съветският съюз вече не съществуваше, Русия, заедно със САЩ и Великобритания, подписаха Будапещенския меморандум, според който независима Украйна се отказа от 1900 ядрени бойни глави и в замяна получи обещание от Москва да "зачита независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна." и "да се въздържат от използване и заплаха с използване на сила" срещу нея.

Русия погази украинския суверенитет, когато анексира Крим и започна да оказва подкрепа на своите марионетни сили във войната срещу украинското правителство в източната част на страната. И сега отново заплашва да използва сила, като съсредоточи 100-хилядна група войски по украинската граница и търси гаранции, че Украйна няма да бъде приета в НАТО.

Този спор започва в по-късните години на Студената война, когато Изтокът и Западът обсъждаха механизъм, който Буш ще нарече нов световен ред. Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. доведе до началото на преговорите за обединението на Германия, която бе разделена след Втората световна война.

Администрацията на Буш беше решена да включи отново обединена Германия в Северноатлантическия съюз, но западните служители се опитаха да успокоят Съветите, които бяха загрижени за собствените си опасения за сигурността. На 31 януари 1990 г. тогавашният министър на външните работи на Западна Германия Ханс-Дитрих Геншер обявява, че няма да има "разширяване на територията на НАТО на изток или с други думи доближаване до границите на Съветския съюз“.

Той говори за това дали войските на НАТО ще бъдат разположени на територията на тогавашна Източна Германия, но не и за това дали ще бъде разгледан въпросът за приемане на други държави в алианса. Въпреки това Бейкър използва формулировката на Геншер по време на посещението си в Москва на 9 февруари.

Според разсекретения запис от преговорите, като награда за съгласието за обединението на Германия, Бейкър, , е предложил "железни гаранции, че юрисдикцията и войските на НАТО няма да се движат на изток“.

"Юрисдикцията на НАТО и силите на НАТО няма да напреднат с един инч на изток“, е казал Бейкър на Горбачов по време на разговорите, като повтори тази формулировка три пъти.

А във Вашингтон служителите на Съвета за национална сигурност бяха сериозно разтревожени. Думата "юрисдикция“ може да означава, че доктрината на НАТО за колективна отбрана се прилага само за част от германска територия и това ограничава германския суверенитет. Едно е да се съгласим да не прехвърляме войски на изток веднага, а съвсем друго е да приемем Германия като цяло в НАТО. "Съветът за национална сигурност бързо се свърза с него и каза, че тази формулировка може да бъде тълкувана погрешно“, припомня си в интервю Кондолиза Райс, която тогава е била съветник на Буш за Съветския съюз и стана държавен секретар при Буш-младши.

Бейкър го разбра и премахна думата "юрисдикция“ от всички последващи дискусии. Западногерманският канцлер Хелмут Кол също отхвърли формулировката на Геншер.

"Малко прибързах с това, но те го промениха и той знаеше, че са го променили“, каза Бейкър за Горбачов. - През всичките следващи месеци той нито веднъж не повдигна въпроса за разширяване на юрисдикцията на НАТО на изток. И тогава той подписа документи, според които НАТО наистина разшири своята юрисдикция.

Когато Бейкър се завърна в Москва през май, той предложи девет гаранции, включително да позволи на съветските войски да останат в Източна Германия за преходен период и да не разполагат войски на НАТО там до изтеглянето на съветските военни. Това едва ли може да се нарече обещание да не се разширява НАТО на изток. Но Бейкър каза на Съветите, че това е максимумът, на който Съединените щати могат да се съгласят.

С течение на времето Горбачов се съгласи. Съгласно окончателното споразумение за обединението на Германия, сключено през 1990 г., на чуждестранни войски бе забранено да се разполагат в Източна Германия, но германските войски биха могли да бъдат прехвърлени там след изтеглянето на съветската армия през 1994 г. В този договор нямаше нищо повече за разширяването на НАТО.

"Вижте сега. В този момент никой не знаеше, че Съветският съюз ще се разпадне, спомня си Райс. - Никой не знаеше, че Варшавският договор ще се разпадне. Тогава ставаше дума за обединението на Германия. Разширяването на НАТО през 1990-1991 г. просто не беше на дневен ред."

Такъв важен свидетел като Горбачов е съгласен с това. "Темата за "разширяването на НАТО" изобщо не се обсъждаше, този въпрос не беше повдиган в онези години", каза той преди седем години след руската инвазия в Украйна. Тогава въпросът беше за чужди войски в Източна Германия. Според Горбачов , изявлението на Бейкър, че "НАТО няма да се движи и сантиметър на изток“ трябва да се разбира в този контекст: "Всичко, което можеше и трябваше да се направи, за да се осигури този политически ангажимент, беше направено. И спазено“.

Но в същото време Горбачов каза, че разширяването на НАТО е ненужна и провокативна стъпка. "Това определено беше нарушение на духа на изявленията и обещанията, които ни бяха дадени през 1990 г.“, каза той.

Случи се така, че един от хората, които предложиха различен подход, беше Бейкър. През 1993 г., когато НАТО обмисляше въпроса за приемането на Полша, Унгария и Чехия, Бейкър в The Los Angeles Times предлага включването на - самата Русия в НАТО.

Намерението на подобно изявление беше да доведе до демократични промени в Русия преди присъединяването, а също и да покаже ясно, че тя не е враг. "Що се отнася до нашите отношения с Русия, това ще улесни реформите и ще бъде гаранция за нас, че няма да се върнем към авторитаризма и експанзионизма“, пише Бейкър. Но това не се случи.

Превод и редакция: Юлиян Марков